Vijest - Dodijeljena nagrada „Volonterska ruka“ povodom Međunarodnog dana volontera
Dodijeljena nagrada „Volonterska ruka“ povodom Međunarodnog dana volontera
04.12.2020


Povodom Međunarodnog dana volontera koji se obilježava 5. prosinca, danas je održana dodjela godišnje županijske nagrade „Volonterska ruka“ najistaknutijim volonterima/kama te organizatorima volontiranja koji uključuju volontere/ke u rad svojih organizacija. Dodjelom nagrade Volonterski centar Zadar želi odati priznanje svim pojedincima i organizacijama koji su se svojim volonterskim angažmanom istaknuli u lokalnoj zajednici i na taj način utjecali na njenu promjenu i dobrobit.

Od osnutka nam je želja i cilj stvaranje pozitivnog okruženja za razvoj volonterstva što uključuje promociju vrijednosti volonterstva, educiranje volontera o njihovim pravima i obvezama, ali i usmjeravanje organizatora volontiranja prema odgovornom uključivanju volontera te praćenju i vrednovanju njihova volonterskog angažmana. Prateći volontersku scenu, dajemo joj na značaju i time potičemo njen daljnji razvoj.
Manifestacija dodjele nagrada održala se u dvorištu Kneževe palače, ove godine u nešto skromnijem obliku. Zbog trenutnih epidemioloških mjera koje propisuju ograničen broj sudionika javnih okupljanja, nažalost nije bilo moguće da proslavi prisustvuju partneri, suradnici i drugi volonteri Volonterskog centra kao što je to bio običaj prethodnih godina, tako da su sudjelovali samo zaposlenici Volonterskog centra Zadar, predstavnici lokalne samouprave te nominirani volonteri i organizatori volontiranja.

Kao i svake godine dosad, nagradu su osmislili i volonterski izradili učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar sa svojom profesoricom Leom Ljubom Kocijan. Odluku o dobitnicima nagrade donijelo je  Partnersko vijeće pri Volonterskom centru Zadar, sastavljeno od članova iz javnog sektora i organizacija civilnog društva. Nagrade je uručio pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Zadarske županije Bernard Maruna. Ovim putem želimo zahvaliti Zadarskoj županiji kao i Gradu Zadru na kontinuiranoj potpori od našeg osnutka 2013. godine.

Dobitnik ovogodišnje nagrade „Volonterska ruka“ za najistaknutijeg volontera je Julian Vlado Zrnić. Nagradu je Julian zaslužio za dugogodišnje volontiranje i humanitarno djelovanje: još kao srednjoškolac počeo je  redovito volontirati u Socijalnoj samoposluzi Sv. Frane, a zajedno s prijateljima iz škole organizirao je humanitarne nogometne utakmice za pomoć potrebitim obiteljima. Ove se godine posebno istaknuo u nesebičnom volonterskom angažmanu pomoći slijepim osobama u svakodnevnim poslovima u organizaciji Udruge slijepih Zadarske županije te projektu „72 sata bez kompromisa“, u kojem sudjeluje 5. godinu zaredom.
 
Ostale nominirane volonterke i dobitnice zahvalnica Volonterskog centra su:
• Petra Baković za aktivan volonterski rad u Udruzi „Ahimsa“, a posebno za dugogodišnji doprinos u Domu za odgoj djece i mladeži Zadar
• Matea Biloglav za dugogodišnji volonterski doprinos radu s mladima u Udruzi CINAZ
• Anđela Šindija za volonterski rad s mladima u Udruzi CINAZ
• Petra Šarić za volonterski rad s mladima u Udruzi CINAZ.
 
Dobitnik ovogodišnje nagrade „Volonterska ruka“ za najistaknutijeg organizatora volontiranja je Udruga „Manufaktura ideja“ za INICIJATIVU #ostanidoma i #pišidnevnik tijekom pandemije Covida-19.

Drugi nominirani organizator volontiranja i dobitnik zahvalnice Volonterskog centra je Organizacijski odbor projekta „72 sata bez kompromisa“ za Zadarsku nadbiskupiju za izuzetno aktivan, nesebičan i svestran doprinos u organizaciji i provođenju mnogobrojnih volonterskih aktivnosti, animaciju volontera i jačanje solidarnosti u lokalnoj zajednici.

Ovim putem  želimo još jednom zahvaliti svim volonterima i volonterkama kao i organizatorima volontiranja koji se cijele godine trude uljepšati i poboljšati zajednicu u kojoj žive, te im čestitati sutrašnji Međunarodni dan volontera!
KONTAKTIRAJTE NAS
023 250 830