Korporativno volontiranje

Pojam „korporativno volontiranje“ odnosi se na volonterske akcije zaposlenika neke tvrtke koji se odvija u radno vrijeme ili u organizaciji tvrtke u kojem rade. Postoji nekoliko oblika korporativnog djelovanja a najčešći je oblik grupne akcije. Ovakve volonterske akcije mogu biti dugoročne ili jednokratne.

Korporativno volontiranje je dio društveno odgovornog poslovanja tvrtke. Aktivnosti koje volonterski obavljaju zaposlenici poduzeća ne moraju biti nužno usko povezane sa djelatnošću tvrtke već se tu radi o djelovanju u zajednici u kojoj tvrtka posluje te odgovaranje na trenutne potrebe zajednice.

Aktivnosti koje se provode planiranju, organiziraju i izvršavaju zaposlenici tvrtke a odobrene su od strane menadžmenta. Provedene aktivnosti stvaraju korist tvrtki, zaposlenicima i zajednici.

Osnovne vrijednosti ideje korporativnog volonterstva su solidarnost, tolerancija i odgovornost prema zajednici.

Nekoliko je razloga zašto tvrtka potiče i podržava korporativno volontiranje; povrat ulaganja u zajednici u kojoj tvrtka djeluje, promicanje imidža tvrtke , podizanje zadovoljstva zaposlenika i njihovo angažiranje u lokalnoj zajednici, povećanje kohezije među suradnicima. Kao najveću prednost ovakvog volontiranja poslodavci ističu razvijanje timskog duha i saznanje da ste nekome pomogli. Angažman zaposlenika u obliku korporativnog volonterstva u zajednici prepoznaje se kao prepoznatljiva karakteristika tvrtke što povećava vrijednost tvrtke i čini je različitom od drugih tvrtki, pogotovo konkurencije. Osim boljitka za lokalnu zajednicu, različite tvrtke su prepoznale da njihovi programi korporativnog volontiranja utječu na stvaranje bolje radne atmosfere u tvrtki, te da se na ovaj način stvara više mogućnosti i pogodnosti za zaposlenike. Pokazalo se da korporativno volotiranje direktno utječe na lojalnost zaposlenika tvrtki u kojem rade, na produktivnost, smanjenje troškova, povećanje ugleda tvrtke i da dovodi do povećanja profitabilnosti. Također, pokazalo se da aktivnosti koje se provode kroz programe korporativnog volonterstva direktno utječu na povećanje svijesti građana, partnera i ulagača koji su ciljana skupina tvrtke i proizvoda tvrtke; rezultat je veća lojalnost istih te utjecaj na prodaju.

Korporativni volonterski programi utječu na povećanje morala zaposlenih, pružajući im mogućnost interakcije na drugačiji način, van radnog mjesta. Već je rečeno kako je jedan od glavnih prednosti korporativnog volontiranja razvijanje timskog duha; kroz korporativno volontiranje pojedinci uče kako da bolje rade zajedno, kako da postignu zajednički cilj ili završe određeni zadatak. Prednost ovakvog načina rada jest da se kroz ovakve programe može kod zaposlenika izgraditi i usavršiti različite profesionalne i liderske vještine poput planiranja, organiziranja, komunikacije, upravljanja vremenom rješavanja problema, donošenja odluka.

Neke tvrtke imaju definiranu vrijednost i značaj korporativnog volonterstva u razvojnim dokumentima tvrtke. Na taj način se pokazuje svijesnost tvrtke o vrijednostima volonterskih aktivnosti.

Istraživanje portala MojPosao pokazalo je da tri četvrtine ispitanika koje u tvrtki imaju organiziran teambuilding žele da je on organiziran kao korporativno volontiranje. 83% njihovih poslodavaca dijeli njihovo mišljenje.

Ukratko: korporativno volontiranje stvara vrijednost zajednici ali, možda još i više, tvrtki koja se upušta u program korporativnog volontiranja.
KONTAKTIRAJTE NAS
023 250 830