Projekt - Val volonterstva
Val volonterstva
19.06.2023


Volonterski centar Zadar je 1. svibnja 2023. započeo s provedbom projekta “Val volonterstva“, koji je na Pozivu za prijavu dvogodišnjih programa volonterskih centara za dodjelu financijskih sredstava iz dijela prihoda od igara na sreću u Republici Hrvatskoj za 2023. i 2024. godinu dobio financijsku podršku Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Cilj projekta je povećanje broja volontera i koordinatora volontera na području Zadarske županije, edukacija volontera i organizatora volontiranja, promocija Potvrde o kompetencijama stečenim kroz volontiranje, s naglaskom na volonterske programe podučavanja djece slabijeg imovinskog statusa, razvoj školskih volonterskih klubova i osnivanje mreže školskih volonterskih klubova te inovativnih i inkluzivnih oblika volontiranja.

Partneri na projektu su Grad Zadar, Općina Sali, Hrvatski zavod za socijalni rad – Područni ured Zadar, Osnovna škola Šimuna Kožičića Benje, Centar za pružanje usluga u zajednici Zadar i Dom za starije i nemoćne osobe Zadar.

Grad Zadar je osigurao sredstva za financiranje rada Volonterskog centra Zadar te prostor za provedbu aktivnosti Volonterskog centra. Isto tako, bit će glavna spona između gradskih osnovnih škola te ustanova socijalne skrbi i drugih dionika na području grada te Volonterskog centra koji s navedenima planira različite aktivnosti. Centar za pružanje usluga u zajednici Zadar koordinirat će volontere koji će biti upućeni u organizaciju s ciljem pružanja pomoći u učenju. Sudjelovat će i u edukaciji za volontere s obzirom na specifičnost volonterskog programa. Isto tako će se uključivati u volonterske akcije u suradnji s Volonterskim centrom, s ciljem resocijalizacije i destigmatizacije korisnika. Hrvatski zavod za socijalni rad – Područni ured Zadar će upućivati djecu koja idu u OŠ Šimuna Kožičića Benje da se uključe u program pomoći u učenju. OŠ Šimuna Kožičića Benje će pružiti prostor za provedbu ovoga programa te će omogućiti dodatnu stručnu podršku pri provedbi ovoga programa. Dom za starije i nemoćne osobe Zadar će koordinirati volontere uključene u program poduke rada na tabletima te ćemo zajedno s Domom osmisliti i organizirati aktivnosti inkluzivnog volonterskog programa za raseljene osobe iz Ukrajine, koji će se dijelom odvijati u Domu. Općina Sali će biti spona između Volonterskog centra Zadar i tamošnje osnovne škole te neprofitnih organizacija s područja općine u čije ćemo volonterske akcije uključiti djecu iz škole. Također ćemo provesti i istraživanje o volonterstvu među organizatorima volontiranja te ćemo promovirati Volonteku, novu, nacionalnu platformu za volontiranje.

Osim navedenih specifičnih aktivnosti, tijekom projekta provodit ćemo i naše uobičajene aktivnosti: objavu volonterskih angažmana i spajanje volontera s organizatorima volontiranja; edukacije “Biti volonter” za volontere te “Menadžment volonterskih programa” za koordinatore volontera (iz odgojno-obrazovnih ustanova, ustanova socijalne skrbi te nevladinih organizacija s područja grada Zadra i Zadarske županije); manifestaciju “Hrvatska volontira” i obilježavanje Međunarodnog dana volontera; sudjelovat ćemo na sastancima Hrvatskog centra za razvoj volonterstva, odnosno na regionalnim koordinacijama Volonterskog centra Split; te ćemo izraditi promo materijale, tj. letke s osnovnim informacijama o volontiranju.

KONTAKTIRAJTE NAS
023 250 830