Vijest - Podigni palac gore za Palčiće!
Podigni palac gore za Palčiće!
16.11.2020


Klub roditelja nedonoščadi "Palčići" i ove godine širom Hrvatske obilježava Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju, 17. studenog. 
  
Kao i svake godine, i naš se grad pridružio obilježavanju ovog važnog dana. S obzirom na epidemiološku situaciju, ove će se godine taj dan obilježiti prigodnim ljubičastim osvjetljenjem crkve Sv. Donata. Ljubičasta boja simbol je naših malih heroja.

Preuranjeni porod (ispod 37. tjedna gestacijske dobi) smatra se rastućim zdravstvenim problemom današnjice. U našoj se zemlji godišnje bilježi oko 2500 preuranjenih poroda, što znači da nedonoščad čini oko 6% živorođene djece. Zbog nezrelosti cijelog sustava djeca su pod većim rizikom za pojavu dugotrajnih neurorazvojnih i medicinskih problema. Palčići su osobito osjetljivi u razdoblju neposredno nakon rođenja i u ranom razvoju, zbog čega se njihovi roditelji nalaze pred brojnim izazovima.
 
Majke prijevremeno rođene djece osjećaju veći intenzitet stresa, izraženiju anksioznost i depresivnost u usporedbi s majkama terminske djece. Zbog toga im je svima potrebna podrška, kako njihovih bližnjih, tako i sustava. Prvi korak u tome je upoznati društvo s neobičnim putovanjem Palčića i njihovih roditelja: težak početak, nemogućnost dodira, čekanje samostalnog udisaja, čekanje svakog pokreta - samo su dio ovog nevjerojatnog putovanja. 
 
Koliko pređenih kilometara, koliko različitih pregleda i sati vježbanja, koliko procjena. A opet nitko nikada nije mogao predvidjeti da će oni biti tako hrabri i tako nježni ovako posebni i svoji. Preskakanje prepreka, prkošenje smrti, dijagnozama i statistici njihova su svakodnevnica. I zato pokažimo svi skupa poštovanje prema borbama te djece, pokažimo da smo sretni i ponosni što su među nama: u vrtiću, u školi, na ulici.
 
Za početak, prošećite našim gradom u utorak, 17. 11. 2020. godine u večernjim satima, zastanite pored Svetog Donata i podignite palac gore za Palčiće jer oni to zaslužuju! yesheart
KONTAKTIRAJTE NAS
023 250 830