Vijest - Dodijeljene nagrade "Volonterska ruka" povodom Međunarodnog dana volontera
Dodijeljene nagrade "Volonterska ruka" povodom Međunarodnog dana volontera
05.12.2019


Povodom Međunarodnog dana volontera, 5. prosinca, održana je  dodjela nagrade „Volonterska ruka“ najistaknutijim volonterkama i volonterima te organizatorima volontiranja koji uključuju volontere/ke u rad svojih organizacija. Dodjelom nagrade Volonterski centar Zadar želi odati priznanje svim pojedincima i organizacijama koji su se svojim volonterskim angažmanom istaknuli u lokalnoj zajednici i na taj način utjecali na njenu promjenu i dobrobit.

Od osnutka nam je želja i cilj stvaranje pozitivnog okruženja za razvoj volonterstva što uključuje promociju vrijednosti volonterstva, educiranje volontera o njihovim pravima i obvezama, ali i usmjeravanje organizatora volontiranja prema odgovornom uključivanju volontera te praćenju i vrednovanju njihova volonterskog angažmana. Prateći volontersku scenu dajemo joj na značaju i time potičemo njen daljnji razvoj.
 
Manifestacija dodjele nagrada održala se u Kneževoj palači, a kao i svake godine dosad, nagrada je osmišljena i izrađena volonterski od strane učenika zadarske srednje Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn. Odluku o dobitnicima nagrade donijelo je  Partnersko vijeće pri Volonterskom centru Zadar, sastavljeno od članova iz javnog sektora kao i iz organizacija civilnog društva. Svečanost su uljepšali naši gosti volonteri, Marin Modrić, volonter nagrađenog organizatora volontiranja Udruge mladih Ahimsa  i Duo Little Wing, pobjednici ovogodišnjeg Omiš Guitar Festa kojima ovim putem od srca zahvaljujemo.
 
Dobitnik ovogodišnje nagrade „Volonterska ruka“ za najistaknutijeg volontera je gđa Pera Varović. 
Gđa Varović je volonterka Udruge za suzbijanje zloupotreba droga i pomoć obitelji ovisnika "Nada". Gđi Varović zahvaljujemo na predanosti i dugogodišnjem volonterskom angažmanu u Udruzi „Nada“ u kojoj je ostavila neizbrisiv trag pomažući u brojnim aktivnostima (organizaciji predavanja, tribina, okruglih stolova, posjetama terapijskim zajednicama i posebno zbog pružanja svesrdne podrške članovima obitelji ovisnika, bilo grupno ili individualno).

Ostali nominirani volonteri/ke su:

Zoran Šterger za svakodnevnu pomoć pri dostavi obroka starijim i nemoćnim sugrađanima na Poluotoku.
 
Anamarija Ivković za važan doprinos volonterstvu kroz različite humanitarne kreativne aktivnosti u Domu za odrasle osobe Sv. Frane Zadar u koje uključuje i svoje učenike te pružanje grafičkih rješenja za aktivnosti Doma.
 
Marko Džaja za doprinos  radu Udruge osoba s intelektualnim teškoćama „Svjetlo“ i njihovim korisnicima kroz individualni pristup čime je utjecao na poboljšanje kvalitete njihova rada i života.
 
Ljerka Paleka za promicanje volonterstva u lokalnoj zajednici sudjelovanjem u radu Udruge „Pozitiva Senior" kroz vođenje kreativnih radionica i nesebičan trud i osnaženje odnosno veselje koje pritom donosi svima s kojima surađuje.
 
Jakov Vrančić za promicanje volonterstva u lokalnoj zajednici kroz sudjelovanje u radu Udruge za Down sindrom koje ne propušta, te za nebrojene aktivnosti koje priprema i provodi u Zadarskom azilu.
 
Petra Rundek Vrdoljak za izuzetan doprinos korisnicima i zaposlenicima Udruge CINAZ kroz nesebično dijeljenje svojih znanja i vještina za dobrobit drugih.
 
Bruna Bišćan za važan doprinos volonterstvu u pružanju poticaja i motivacije učenicima za volontiranje te aktivan pristup u organizaciji i provedbi manifestacije 3. Zadarski MS đir.
 
Josipa Romić za izuzetan doprinos volonterstvu putem uključivanja, organiziranja i koordiniranja volontera i programa u Udruzi za Down sindrom, Domu za odgoj djece i mladeži Zadar, Zadarskom azilu, Crvenom križu.
 

Dobitnik nagrade „Volonterska ruka“ za razvoj volonterstva (organizator volontiranja) na području Zadarske županije u 2019. godini je Udruga mladih Ahimsa.
Članovi i članice Udruge mladih „Ahimsa“ su zbilja promijenili i aktivirali brojne volonterske programe, između ostalih u Udruzi za Down sindrom, Domu za odgoj djece i mladeži Zadar, Zadarskom azilu, Domu za starije i nemoćne osobe Zadar. Donijeli su jedan sasvim novi moment na zadarskoj volonterskoj sceni. Okupljaju veliki broj volontera koji kontinuirano volontiraju u različitim organizacijama i trude se educirati svoje volontere i brinuti se o njihovom  razvoju što je iznimno važno kad govorimo o organizatorima volontiranja.

Ostali nominirani organizatori volontiranja su:

Društvo oboljelih od multiple skleroze Zadarske županije za uključivanje volontera/ki u svoj program, čime izravno utječu na podizanje svijesti o multiploj sklerozi i poboljšanju kvalitete života oboljelih.

Hrvatska udruga leukemija i limfomi –podružnica Zadar za izuzetan doprinos volonterstvu putem organizacije različitih volonterskih aktivnosti čime nesebično pružaju pomoć osobama oboljelim od hematoloških bolesti.

Udruga slijepih Zadarske županije za uključivanje volontera/ki u rad udruge što ima pozitivan utjecaj na promicanje volonterstva i podizanje svijesti videće populacije prema slijepim osobama i njihovim potrebama.

Obrtnička škola Gojka Matuline Zadar za izuzetan doprinos promicanju volonterstvu putem uključivanja učenika u humanitarnu akciju „Matulinina srca“ s ciljem uređivanja korisnika ustanova socijalne skrbi u Zadarskoj županiji.

Udruga osoba s intelektualnim teškoćama "Svjetlo" za značajan volonterski angažman u lokalnoj zajednici s naglaskom na zaštitu i promicanje prava osoba s intelektualnim teškoćama.

Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića Zadar za važan doprinos promicanju volonterstva putem uključivanja učenika i zaposlenika u volonterske aktivnosti.
 
Ovim putem zahvaljujemo svim volonterima i volonterkama kao i organizatorima volontiranja koji se kroz cijelu godinu trude uljepšati i poboljšati zajednicu u kojoj žive! Njihov trud i rad jasno je vidljiv, ponajprije onima kojima pomažu, ali i široj zajednici, jer dobar glas daleko se čuje, a oni su naš najglasniji! heart

(Fotografija preuzeta s portala 057 info Zadar.)
KONTAKTIRAJTE NAS
023 250 830