Vijest - Održano predavanje prof. dr. sc. Gordane Buljan Flander „Djeca na internetu, hvatamo li korak s njima?
Održano predavanje prof. dr. sc. Gordane Buljan Flander „Djeca na internetu, hvatamo li korak s njima?
17.10.2019Danas smo u prepunoj Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar ugostili prof. dr. sc. Gordanu Buljan Flander koja je održala predavanje „Djeca na internetu, hvatamo li korak s njima?" Predavanje je organizirano u sklopu našeg projekta „Edukacija - prvi korak prema prevenciji nasilja na internetu“ čiji je cilj edukacija stručne službe, učitelja/ica i roditelja, a shodno tome i učenika/ica vezano uz načine zaštite djece na internetu, prepoznavanje simptoma e-nasilja i kome isto prijaviti te kako se nositi s njegovim posljedicama. Naglasak je na osvještavanju problema i senzibilizaciji javnosti po pitanju prijave e-nasilja, jednako od strane djece kao i od strane odraslih osoba (roditelja, učitelja/ica, stručne službe). Projekt financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a provodi se u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Zadar, Gradom Zadrom i Zadarskom županijom. Predavačica je klinička psihologinja i psihoterapeutkinja, s bogatim iskustvom rada s djecom i mladima, osnivačica i ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, te ima brojne završene edukacije, između ostalog i na temu psihosocijalne zaštite i rehabilitacije djece i mladih. Predavanju su nazočili djelatnici koji rade s djecom i mladima, odgajatelji, učitelji, nastavnici, stručna služba škola, roditelji i drugi zainteresirani građani.

Korištenje suvremenih tehnologija uvelike se odražava na odgoj i obrazovanje današnje djece koja su pred ekranima već od najranije dobi. Moderne tehnologije su postale sastavni dio njihovog okruženja, stoga predstavljaju važan aspekt odrastanja. Djeca i mladi stvaraju online igralište na kojem ostvaruju svoje potrebe za novim znanjima i iskustvima - od druženja s prijateljima, pregledavanja zanimljivih sadržaja, slušanja glazbe do igranja igara. Moderne tehnologije istovremeno su, osim svijeta mogućnosti, i svijet rizika koji se može manifestirati u izloženosti neprimjerenim sadržajima, prekomjernom korištenju, gubitku osjećaja sigurnosti i doživljavanju neugodnih iskustava i nasilja. Sve veći broj istraživanja upravo se bavi utjecajem modernih tehnologija na dječji kognitivni i socioemocionalni razvoj, odnosno efektima korisnosti, štetnosti te razvojnim ishodima.
 
Predavačica je iznijela brojne uznemirujuće rezultate takvih istraživanja, kako svjetskih tako i hrvatskih, između ostalog i o trendu porasta međuvršnjačkog nasilja u online svijetu, koje za razliku od "tradicionalnog" nasilja koje se odvijalo licem u lice ima mnogo dublje i dalekosežnije posljedice. Također smo mogli čuti šokantne podatke o seksualnom zlostavljanju djece od strane odraslih osoba koje se odvija na internetu, a nerijetko se seli i u stvarni svijet. U svemu tome žrtve ne dobivaju adekvatnu reakciju i zaštitu okoline.

Za roditelje je više od samog poznavanja suvremene tehnologije važno uspostaviti odnos pun povjerenja sa svojom djecom kako bi im se mogla povjeriti u bilo kojem trenutku i s bilo kojim problemom. 
Roditelji, nastavnici i stručnjaci djeci i mladima moraju biti spremni ponuditi vodstvo, kontrolu, nadzor i znanje na isti način kao što to čine u svakodnevnom životu, a suvremene tehnologije su postale samo jedan od kanala u kojima mogu biti podrška i modeli. Dječja potreba, ali i zadatak roditelja, nastavnika i stručnjaka je aktivna uključenost u njihov život u svim njegovim aspektima te brži nego ikad pokušaj sustizanja koraka u suvremenom dobu u kojem odrastaju.

KONTAKTIRAJTE NAS
023 250 830