Vijest - Poziv učenicima/ama na sudjelovanje u projektu "Volontiranje - kompetencije za budućnost II"
Poziv učenicima/ama na sudjelovanje u projektu "Volontiranje - kompetencije za budućnost II"
29.10.2018


Volonterski centar Zadar pod financijskim pokroviteljstvom Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Republike Hrvatske provodi projekt ''Volontiranje-kompetencije za budućnost  II'' s partnerima Gradom Zadrom i Zadarskom županijom.

Cilj projekta je povećanje broja volontera i koordinatora volontera na području Zadarske županije te promocija potvrde o kompetencijama stečenim kroz volontiranje s naglaskom na nove volonterske programe kojima se stječe iskustvo potrebno za daljnje obrazovanje.

Projekt koji je prethodio ovome, “Volontiranje – kompetencije za budućnost”, iznjedrio je velik broj srednjoškolaca/ki iz Zadarske županije zainteresiranih za volontiranje u socijalnim ustanovama. Projektom je bilo predviđeno sudjelovanje 15 srednjoškolaca/ki, a na volonterske angažmane se javilo preko 120 srednjoškolaca/ki. Zbog ograničenih kapaciteta socijalnih ustanova, uključeno je bilo 47 srednjoškolaca/ki. Povratne informacije koordinatora/ica volontera/ki u ustanovama su jako pozitivne, te se navodi da je većina uključenih volontera/ki ostao/la volontirati i nakon završetka predviđenog volonterskog programa.


U suradnji s Dječjim vrtićem Latica, Domom za odrasle osobe Sv. Frane Zadar, Kabinetom za ranu intervenciju u sklopu Caritasa Zadarske nadbiskupije, Doma za odgoj djece i mladeži Zadar, Udruge za autizam Zadar i OŠ Voštarnica,  dogovoreni su programi volontiranja za zainteresirane učenike/ce. U dogovoru između volontera/ki i koordinatora/ica volontera/ki odredit će se duljina trajanja volonterskih programa. Učenici/e će se kroz dogovorene susrete upoznati s radom same ustanove, opisom posla i svakodnevnim radom zaposlenika/ca različitih profesija koji/e rade u tim ustanovama, a uključivat će se u razne aktivnosti koje provode ustanove.
Zaposlenici/e navedenih ustanova koji/e će primiti učenike/ce na volontiranje po struci su: logopedi, socijalni pedagozi, psiholozi, socijalni radnici, radni terapeuti, fizioterapeuti, specijalist rane intervencije te edukacijski rehabilitator koji/e će učenicima/ama opisati opis posla pojedine struke.

Ovim putem pozivamo koordinatore volontera u srednjim školama da odaberu deset učenika/ca trećih i četvrtih razreda koji bi htjeli upisati neke od fakulteta pomagačkih struka i koji su motivirani za volontiranje u socijalnim ustanovama, te da nam dostave imena učenik/ca, njihove kontakte (e-mail i broj mobitela)  te dvije ustanove i/ili struku koju bi htjeli pobliže upoznati na info@vczd.org.
Rok prijave je do 8.11.2018. godine.
Obzirom na prošlogodišnje iskustvo i na kapacitete organizacija, jako nam je važno da priliku za volontiranje u ovom specifičnom volonterskom programu, dobiju oni koji su zbilja zainteresirani za upis neke od pomagačkih struka koje su navedene i motivirani za volontiranje. Sve ostale pozivamo da nas posjete u Volonterskom centru i da zajedno pronađemo volonterski angažaman koji bi njima odgovarao.

U tjednu od 12.-16. studenog, predviđeno je da zainteresirani polaznici prođu edukaciju „Biti volonter“. Osim tog imat ćemo i predstavljanje svake ustanove od strane njenih zaposlenika kako bi učenici dobili bolju sliku ustanove u kojoj će volontirati i što mogu očekivati. Tada ćemo dati informacije o datumu početka volontiranja za pojedinu ustanovu.
Učenicima/ama će se ponuditi volonterski programi kako bi se prije samog upisa na fakultete, upoznali sa strukom koju bi kasnije eventualno odabrali. Obzirom da se radi o deficitarnim zanimanjima na području Zadarske županije smatramo da ćemo na ovaj način doprinijeti i na potrebe u lokalnoj zajednici.

 Za više informacija, možete nas kontaktirati na info@vczd.org ili na broj telefona 023/250-830.
 
S poštovanjem,
Tim Volonterskog centra Zadar

KONTAKTIRAJTE NAS
023 250 830