Vijest - Upis u Registar dobrovoljnih darivatelja
Upis u Registar dobrovoljnih darivatelja
27.04.2016


 

 

 

U petak, 29. travnja, od 11 do 13 sati, u prostorijama Ordinacije opće medicine dr. Ante Grbina (Liburnska 2) u Sv. Filipu i Jakovu održat će se akcija upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

 

Ova akcija upisa u Registar održava se u suradnji Zaklade Ana Rukavina sa Hrvatskom zajednicom županija i Turističkom zajednicom općine Sv. Filip i Jakov.

 

Hrvatska zajednica županija prepoznala je važnost rada Zaklade Ana Rukavina i pomaganja oboljelim osobama u potrazi za podudarnim darivateljima krvotvornih matičnih stanica te će u neslužbenom nastavku programa 42. sjednice Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija, koja se istog dana održava u Zadru, pozvati svoje članove da se pridruže Registru i na taj način pruže potporu oboljelim osobama.

 

Svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti mogu se upisati u Registar. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Upis u Registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta.

 

Poruka svake akcije upisa u Registar je lijek je u nama. Njime Zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote. Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i hrvatskog Registra, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), upisano 51.229 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dana je za 61 oboljelu osobu u Hrvatskoj i inozemstvu.

Izvor: 057info.hr

Ako želite doprinijeti uspješnosti akcije volontiranjem, više saznajte ovdje. smiley
 

KONTAKTIRAJTE NAS
023 250 830