Vijest - Kreativna radionica izrade lutkica za djecu iz Ukrajine
Kreativna radionica izrade lutkica za djecu iz Ukrajine
23.10.2023


U subotu, 21. listopada, u uredu Volonterskog centra Zadar održana je kreativna radionica izrade lutkica na kojoj su sudjelovala djeca iz Ukrajine. Djeca su zajedno sa svojim majkama pomoću jednostavnih materijala stvorila prave male čarobne likove. Svaka lutkica ima svoju priču, svoj karakter i svoj šarm.

Radionicu je pripremila i provela naša volonterka Nataliia Kurkina koja je u par riječi objasnila i simboliku lutke koju su izrađivala djeca. Nekada davno, kada su ljudi više vjerovali u čuda, pojavila se ova pažljiva lutka. Lutke su pratile osobu cijeli život. Prvo što je dijete vidjelo bila je lutka u kolijevci koju su stvorile brižne majčine ruke. Za vrijeme blagdana lutke su se darivale i njima su se dočekivali gosti te se smatralo da iz kuće odnose bolesti i nesreće, a donose sreću. Lutke su se izrađivale od različitih materijala, a većinom su se koristili ostaci niti, komadići tkanine, razno bilje i slama. Umijeće izrade lutaka brižno se čuvalo u obitelji i prenosilo s koljena na koljeno. Lutka je bila voljena i prenosila se s majke na kćer.

Hvala svima koji su sudjelovali, a posebno voditeljici radionice! Veselimo se budućim kreativnim avanturama!


Navedena aktivnost dio je projekta „Izgradnja društva dobrodošlice“, koji Udruga "MI" - Split provodi uz financijsku podršku i suradnju s UNHCR-om Hrvatska.


KONTAKTIRAJTE NAS
023 250 830