Vijest - Druženje učenika OŠ Šime Budinića i Ukrajinaca
Druženje učenika OŠ Šime Budinića i Ukrajinaca
11.10.2022


U ponedjeljak, 10. listopada 2022. u prostorijama Mjesnog odbora Višnjik održano je finale akcije „Zajedno smo bolji“ organizirane u sklopu projekta „INCLuDE – Međuresorna suradnja u osnaživanju državljana trećih zemalja“, koji provodi Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH.

Učenici OŠ Šime Budinića zajedno s profesoricom Matejom Jurjević sudjelovali su u uređivanju prostorije Mjesnog odbora te su stvorili ugodnu oazu za druženja i školske potrebe. Projekt je bio usmjeren prema azilantima, Sirijcima, ali i svima, koji su pogođeni ratom, siromaštvom ili nasiljem protjerani iz svoje zemlje, stigli u Zadar. Zajedničkim druženjem, igranjem društvenih igara i raznim aktivnostima koje su se provodile tijekom rujna i listopada, učenici su nastojali naučiti nešto o toleranciji, različitostima i o međusobnom razumijevanju.

U aktivnostima su sudjelovali i Ukrajinci koji pohađaju 8. e razred i koji su pokazali kako prijateljstvo ne poznaje granice i razlike. Naposljetku, kako bi zaokružili ovu lijepu priču, učenici 8. e zajedno s profesoricom su organizirali akciju „Upoznaj svoje susjede“ te su uz pomoć Volonterskog centra Zadar organizirali gostovanje ukrajinskih obitelji koje su ispričale kako su se snašle u Zadru i Hrvatskoj te koliko je njihov put bio težak. Gosti su predstavili i svoje tradicionalne vještine kako bi svima pokazali da su ljudi koji dolaze vrijedan i važan faktor u oplemenjivanju našeg društva. Druženje smo nastavili na prigodnom domjenku!
KONTAKTIRAJTE NAS
023 250 830