Vijest - Održana prezentacija "Integracija izbjeglica – izgradnja otvorenih zajednica"
Održana prezentacija "Integracija izbjeglica – izgradnja otvorenih zajednica"
27.06.2022


Danas je u Multimedijalnoj dvorani Kneževe palače održana prezentacija „Integracija izbjeglica – izgradnja otvorenih zajednica“, a u sklopu projekta „Izgradnja društva dobrodošlice“, koji Udruga „MI“ – Split provodi uz financijsku podršku i suradnju s Agencijom UN-a za izbjeglice u RH – UNHCR Hrvatska. Glavni cilj projekta je doprinijeti stvaranju uvjeta za kvalitetnu integraciju izbjeglica.

Prezentaciji su prisustvovali predstavnici Zadarske županije, Grada Zadra, Centra za socijalnu skrb Zadar, Gradskog društva Crvenog križa Zadar i Centra za pružanje usluga u zajednici Zadar te članovi Udruge socijalnih radnika Zadar. Cilj prezentacije bio je uputiti socijalne radnike i druge stručnjake za prepoznavanje potreba u zajednici i osmišljavanje aktivnosti usmjerenih na postizanje kvalitetne integracije izbjeglica u lokalnim zajednicama.

Program se temelji na preporukama iz priručnika „Učinkovito uključivanje izbjeglica – Participativni pristupi za praktičare na lokalnoj razini“ koji je naručio Regionalni ured za Europu UNHCR-a, a razvijen je u suradnji sa Skupinom za migracijsku politiku. Priručnik je odnedavno u primjeni i po prvi put je predstavljen u Zadru.

Izlaganja su održali Mirjana Vergaš i Jan Kapić iz UNHCR-a te Nives Ivelja i Tijana Tešija iz Udruge „MI“, kojima ovim putem zahvaljujemo na dolasku u naš grad te dijeljenju primjera dobre prakse i idejama za moguću primjenu u Zadru.

Velika zahvala ide i posebnim gostima događanja, dvjema ukrajinskim obiteljima koje su zaštitu od ratnih strahota potražile u našem gradu te su s nama podijelile izazove s kojima se susreću prilikom svog boravka i informacije o tome koja im je vrsta podrške potrebna, ali i osjećaj dobrodošlice koji su doživjele u našoj domovini.

Prezentacija se provela u suradnji Udruge „MI“ – Split, ureda UNHCR-a Hrvatska i Udruge socijalnih radnika Zadar te uz podršku Grada Zadra.
KONTAKTIRAJTE NAS
023 250 830