Vijest - Poziv za volontiranje u provedbi terenske procjene humanitarnih potreba stanovništva pogođenog potresom u Sisačko-moslavačkoj županiji
Poziv za volontiranje u provedbi terenske procjene humanitarnih potreba stanovništva pogođenog potresom u Sisačko-moslavačkoj županiji
22.05.2022


Dragi/e volonteri/ke,

uključite se u volonterski angažman koji će pomoći stanovnicima Sisačko-moslavačke županije! Koordinacija humanitaraca Sisačko-moslavačke županije i dalje djeluje na području SMŽ, a stanovništvo pogođeno potresom u prosincu 2020. godine još uvijek treba pomoć civilnog društva i volontera kako bi se osigurao adekvatan i žuran odgovor.

Vaš zadatak bi bio terensko ispunjavanje upitnika procjene humanitarnih potreba u kontejnerskim naseljima (Glina, Petrinja, Sisak) i određenim lokacijama van kontejnerskih naselja kroz mjesece lipanj i srpanj 2022. godine. Navedeni upitnik se ispunjava digitalno preko mobilne aplikacije koja se može preuzeti za Android mobilne uređaje (s iOS-om nije kompatibilna). Procjena se provodi u paru. Jedan/na volonter/ka postavlja pitanja, dok drugi/a upisuje informacije u mobilnu aplikaciju.

Volonteri/ke moraju biti punoljetni/ne. Od volontera/ki se također očekuju komunikacijske vještine i odgovornost, a jedan/na od volontera/ki mora posjedovati Android uređaj i bazičnu informatičku pismenost korištenja aplikacije. Za korištenje aplikacije ćete dobiti upute, kao i obuku za cjelokupan volonterski posao te pratnju lokalnog stanovništva po terenu. Troškove prijevoza, smještaja i obroka snosi organizator.

Budući da ćete se susretati s ljudima koji žive u teškim uvjetima, radi zaštite vaše psihološke dobrobiti, optimalno vrijeme volontiranja bi bilo 2 dana u komadu, s radnim vremenom od 8 sati dnevno. Točan raspored volontiranja utvrdit će se naknadno, sukladno prijavljenom broju i raspoloživosti volontera.

Procjena humanitarnih potreba važna je analiza za pomoć stanovništvu pogođenom potresom u Sisačko-moslavačkoj županiji. Prethodnom analizom utvrđeno je kako je u potrebi oko 118000 ljudi od kojih 3500 obitelji živi izmješteno iz vlastitih domova, 60% stanovništva pogođenog potresom čine ranjive skupine, a 6000 kućanstava još uvijek ovisi o humanitarnoj pomoći (paketima hrane i vode).

Od prethodne Procjene humanitarnih potreba 2020./2021. prošla je godina dana, a da bismo adekvatno pomogli pogođenom stanovništvu i osigurali da ovo ne postane još jedna „zaboravljena kriza“, potrebno je ustanoviti trenutno stanje potreba i na njih žurno odgovoriti.

Kao i svaki veliki posao, i ovaj ovisi o ljudskim kapacitetima. Volonteri/ke iz cijele Hrvatske pozvani/e su na suradnju kako bi se terenska procjena obavila brzo i kvalitetno te se adekvatno i žurno odgovorilo na potrebe pogođenog stanovništva. Ako želite i slobodni ste pomoći, molimo da se prijavite putem sljedećeg obrasca:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeMdwYPxCJ8HPJMKmZhDuVXaS0lUYvf-YyhJbKrOsF5-dEqmw/viewform

(Podaci koje dostavite u prijavnici bit će korišteni isključivo za odabir i kontaktiranje volontera/ki u ovom volonterskom angažmanu.)

Hvala unaprijed! :)
 
 
KONTAKTIRAJTE NAS
023 250 830