Vijest - Volonterske aktivnosti VCZD-a u kampanji Hrvatska volontira 2021.
Volonterske aktivnosti VCZD-a u kampanji Hrvatska volontira 2021.
30.09.2021


Volonterski centar Zadar je u sklopu kampanje Hrvatska volontira 2021. organizirao 4 aktivnosti:
 
1. U prvoj volonterskoj akciji 7 učenika 3. r. Strukovne škole Vice Vlatkovića Zadar, smjer soboslikar-ličilac, obojalo je zidove Posudionice medicinskih pomagala Zadar. Pritom su se pokazali kao pravi profesionalci, a volontirali su pod budnim okom svoje profesorice Luce Bašić, koja je i sama zasukala rukave!
 
Posudionica medicinskih pomagala Zadar osnovana je 2016. godine s ciljem poboljšanja zdravstvene skrbi i kvalitete života slabije pokretnih, nepokretnih i palijativnih pacijenata te pomoći članovima obitelji i profesionalcima koji o njima skrbe, a usluga posuđivanja je besplatna i dostupna svim građanima s područja Zadarske županije. 
 
2. U ovogodišnju kampanju Hrvatska volontira uklopili smo i našu redovnu aktivnost – volonterski program „Mladi za stare“ u kojoj volonteri/ke podučavaju korisnike Doma za starije i nemoćne osobe Zadar korištenju tableta, pri čemu dolazi do razmjene znanja i iskustava mladih volontera i naših starijih sugrađana, odnosno razvija se međugeneracijska solidarnost. Ta je aktivnost inače dio projekta „Pokretačka snaga volonterstva“ koji sufinancira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. U akciji je ovaj put sudjelovalo 5 korisnika/ca i 4 volonterke. 
 
3. Također smo proveli i radionicu „Biti volonter“ na kojoj je sudjelovalo 5 volontera/ki iz naše baze volontera. Upoznati su s pojmovima volonter i volontiranje, svojim pravima i obavezama, zakonskim okvirom u području volontiranja i mogućnostima volontiranja u našem gradu i županiji.
 
4. Volonterski centar Zadar svake godine, povodom Međunarodnog dana volontera 5. prosinca, dodjeljuje nagradu najvolonteru/ki i organizaciji koji su se posebno istaknuli u području volontiranja. Nagradu u sklopu kampanje Hrvatska volontira osmišljavaju i izrađuju volonteri/ke - učenici/e Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar.
 
Volonterski centar se na ovaj način želi upoznati s radom organizacija na području volonterstva i potaknuti budući volonterski rad. Ujedno, želja nam je potaknuti da se organizacije što više usmjere volonterskom potencijalu i da se njihov dotadašnji i budući rad i trud cijeni i nagrađuje. Vrednovanjem doprinosa pojedinca i organizacija doprinosi se afirmaciji volonterstva. Cilj nagrade koju je osmislio Volonterski centar Zadar je uspostavljanje kvalitetnog odnosa suradnje i međusobne potpore razvoju neprofitnih organizacija koje djeluju na području Zadarske županije i vrednovanje njihovog rada u razvoju civilnog društva Zadarske županije. Nagrada za volontera/ku je oblik vrednovanja volonterskog angažmana volontera i njihovog doprinosa kako civilnom društvu Zadarske županije, tako i civilnom društvu Hrvatske.
 
KONTAKTIRAJTE NAS
023 250 830