Vijest - Hrvatska se zavolontirala!
Hrvatska se zavolontirala!
29.09.2020


U razdoblju od 23. do 26. rujna održane su mnogobrojne volonterske aktivnosti u sklopu jubilarne, desete manifestacije Hrvatska volontira! Hrvatska volontira 2020. okupila je više od 120 organizatora volontiranja koji su u 70 gradova uključili preko 2000 građana - volontera i proveli više od 160 društveno korisnih volonterskih aktivnosti u zajednici. Ovogodišnjom kampanjom podsjetili smo koliko volontiranje donosi svakom pojedincu, na koji način nas može zbližiti s drugima u našem okruženju te posljedično koliko doprinosi zajednici u kojoj živimo, a time i društvu u cjelini. Fenomen volontiranja čini nas osjetljivijima za drugo i drugačije i snažnijima u opredjeljenju za kreiranje promjena u društvu, humanizam i održivi razvoj društva. Volontiranje je zaista jedna važna društvena mreža.
  
Predsjednica Izvršnog odbora Hrvatskog centra za razvoj volonterstva, Lejla Šehić Relić ukazala je upravo na vrijednosti koje se afirmiraju volontiranjem: „Volontiranje nije vrijednost samo po sebi. Vrijednost postaje onda kada se pridruži vrijednostima humanizma, jednakosti, ravnopravnosti, ljudskih prava, demokracije, održivog razvoja, mira i nenasilja. Upravo su afirmaciji ovih vrijednosti volonteri dali neprocjenjiv i nezamjenjiv doprinos. Hrvatska volontira želi jednostavno reći: Hvala što ste tu!
 
Volonterski centar Zadar je u sklopu manifestacije Hrvatska volontira organizirao dvije volonterske akcije:
  • Online volontiranje - pisanje članaka o elektroničkom nasilju među i nad djecom i mladima
S obzirom na to da se Volonterski centar Zadar već neko vrijeme bavi i tematikom elektroničkog nasilja nad djecom i mladima, u ovu smo volontersku akciju uključili 5 volontera, studenata pomagačkih struka da promišljaju o ovom problemu kao dijelu svoje struke. Cilj je bio široj javnosti ukazati na problem elektroničkog nasilja među i nad djecom i mladima te omogućiti djeci i mladima, roditeljima, učiteljima, nastavnicima i stručnoj službi različite informacije o ovom gorućem problemu. Napisane članke smo podijelili na našoj mrežnoj stranici www.pin-edukacija.org i na društvenim mrežama.
  • Izrada nagrade za volontere i organizatore volontiranja „Volonterska ruka“
Volonterski centar Zadar svake godine povodom Međunarodnog dana volontera 5. prosinca dodjeljuje nagradu "Volonterska ruka" najvolonteru/ki i organizaciji koji/e su se posebno istaknuli/e u području volontiranja. Nagradu u obliku statue izradili su volonteri/ke učenici/e Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar. Volonterski centar se na ovaj način želi upoznati s radom organizacija na području volonterstva i potaknuti budući volonterski rad. Ujedno, želja nam je potaknuti da se organizacije što više usmjere volonterskom potencijalu i da se njihov rad i trud do sada i u budućnosti cijeni i nagrađuje. Vrednovanjem doprinosa pojedinca i organizacija doprinosi se afirmaciji volonterstva. Cilj nagrade koju je osmislio Volonterski centar Zadar je uspostavljanje kvalitetnog odnosa suradnje i međusobne potpore razvoju neprofitnih organizacija koje djeluju na području Zadarske županije i vrednovanje njihovog rada u razvoju civilnog društva Zadarske županije. Nagrada za volontera/ku je oblik vrednovanja volonterskog angažmana volontera i njihovog doprinosa kako civilnom društvu Zadarske županije, tako i civilnom društvu Hrvatske.
  
Osim sudjelovanja u manifestaciji Hrvatska volontira kao organizatori, podržali smo i ostale volonterske akcije u našem gradu. Tako smo sudjelovali u akciji čišćenja infektivnog otpada na Bilom brigu koju je organizirala Udruga Nada – Zadar. U sklopu obilježavanja Nacionalnog dana oboljelih od multiple skleroze pridružili smo se predstavnicima Društva oboljelih od multiple skleroze Zadarske županije te predstavnicima Udruge slijepih Zadarske županije na okruglom stolu „Volontiranje u doba Covida-19“, gdje smo sakupili različita iskustva naših organizatora volontiranja te smo promišljali o budućim prilikama u kojima bi se volontiranje moglo potaknuti poštujući sve epidemiološke mjere. Također smo se družili s članicama Udruge Cukrići Zadar kako bismo podržali njihovu akciju u kojoj ste mogli doznati sve o dijabetesu i načinima na koje udruga podržava svoje članove, djecu oboljelu od dijabetesa i njihove roditelje. 
 
Dio ovogodišnje manifestacije provodio se i online. Potaknuti pandemijom Covida-19, naglasak smo stavili na važnost uključivanja u volontiranje i odavali priznanje volonterima promovirajući primjere dobre prakse kroz kratke videe o volontiranju, koje možete pronaći na Youtube kanalu Hrvatskog centra za razvoj volonterstva.

Hrvatski centar za razvoj volonterstva (HCRV) od 2011. godine organizira nacionalnu kampanju Hrvatska volontira, a u ovih 10 godina provođenja, okupila je 31 442 volontera/ke koji su kroz 2 091 volontersku akciju na području cijele Hrvatske društvu poklonili ukupno 153 783 volonterskih sati. Hvala svima koji su se do sada uključili u aktivnosti manifestacije i u volontiranje tijekom cijele godine, dobro je što ste tu!
KONTAKTIRAJTE NAS
023 250 830