Vijest - Sudjeluj u STEAM tjednu u Zadru!
Sudjeluj u STEAM tjednu u Zadru!
11.02.2020


Grad Zadar u suradnji s više udruga i inozemnih partnera 20. - 26. travnja 2020. organizira STEAM tjedan (kratica za Science, Technology, Engineering, Arts and Math) - jedno od najvećih događanja na razini EU-a ove godine kada je ova tematika u pitanju. Tijekom STEAM tjedna na više će se različitih lokacija u gradu realizirati aktivnosti popularizacije znanosti, inovacija i STEAM područja. U Zadar se planira dovesti oko 80 inovatora iz cijele Europe.

Inozemni partner Vulca će  u Zadar doći sa svojom mrežom volontera (oko 10 osoba) koje će pomagati u realizaciji aktivnosti. Tražimo 10 volontera za druženje, službeni sastanak, a pošto su oni ustanova koja realizira mobilnosti po cijeloj Europi, napravit će se panel diskusija oko koncipiranja takve suradnje unutar koje bi naši volonteri otišli na mobilnost u neku od zemalja po dogovoru s volonterima Vulce.

 
U sklopu STEAM tjedna predviđeno je više podaktivnosti:
 
•             9 radionica jačanja znanja, vještine i kompetencija za popularizaciju znanosti i SteAm područja u predškolskim i osnovnoškolskim ustanovama
•             2 interaktivne predstave – stand up radionice čija je svrha popularizacija znanosti i inovacija kroz multidisciplinarni pristup kulturi i znanosti
•             Education 4 Inovations! – panel diskusija o potencijalu inovativnog načina poučavanja kao pokretaču budućeg ekonomskog razvoja regije (predstavnici Sveučilišta u Zadru, UO za odgoj i školstvo Grada Zadra, UO za kulturu, Gradske knjižnjice, Zajednice tehničke kulture, predstavnici tvrtki koje zapošljavaju mlade inovatore, EU gosti i dr.).
 
U sklopu Vulca 2020 (projekt Vulca je baziran na razmjeni ideja i osoblja u SteAm području između inovatora i institucija diljem Europe) održat će se:
 
•             sastanak zadarskih i EU Makera I - razmjena iskustava vezano za programe mobilnosti - formiranje radne skupine predstavnika ustanova (udruga, škole, Grad Zadar, ZTK) i Makersa koja će posjetiti EU lokacije prema preporuci VULCA-e
•             održavanje godišnje skupštine s gostima iz Hrvatske
•             sastanak zadarskih i EU Makera II. - prijedlozi za buduće aktivnosti, među kojima je i kreiranje platforme za osnivanje Zadar Makers Arhipelaga.
 
 
U sklopu Mini Makers Faire:
 
•             događaj koji obuhvaća cjelodnevne radionice na otvorenom prostoru (Forum) za roditelje i njihovu djecu, učenike osnovnoškolske i srednjoškolske populacije, kao i širu zainteresiranu javnost. Ukupno 30 radionica (na isto toliko izložbenih štandova) je bazirano na SteAm području, populariziranju znanosti, inovacija, tehnologije i prirodoslovlja. Radionice će održavati FabLab Zagreb i FabLab Zadar, Udruga Robotic, Zajednica tehničke kulture, te inozemni gosti (Institut 404 Slovenija, SciFabLab Trst, Makers Novi Sad, HappyLab Beč i dr.)
 
 
U sklopu Innovation in Education:
 
•             posjet grupe učitelja, nastavnika, ravnatelja i istraživača okupljenih pod vodstvom prof. Adama Maltesea s Instituta u Indiani (SAD) - Innovation in Education zadarskim osnovnim školama.
•             oformit će se radne skupine koje će kroz 2 dnevne radionice i radne sastanke zadarskim kolegama prenositi primjere dobre prakse u o inovativnim modelima učenja i poučavanja, primjeni IKT u nastavi, novim trendovima u nastavi povezanoj sa SteAm vještinama i projektnim radom, stvaranjem Makers kulture u školama  (učitelji), školskom managmentu, upravljanju ljudskim resursima i financijama te prijavom na EU projekte (ravnatelji).
 
Pomoć volontera odnosi se na poslove poput: 
  • dočekivanje gostiju i upućivanje na referentne lokacije – koordiniranje posjetitelja - neke sudionike će trebati uputiti do lokacije radionica (Kazalište lutaka), neke do lokacije smještaja itd.
  • pomoć oko formiranja stolova, sjedalica,briga oko miksete i opreme kada tehničar nije u blizini, dijeljenje promidžbenih letaka
  • pomoć oko postava edukacije/prezentacije/panela – prenošenje opreme, sudjelovanje na samim izlaganjima
  • sudjelovanje u službenom Vulca dijelu unutar kojeg će se družiti s Vulcinim volonterima, dogovarati uključivanje i volontiranje unutar Vulcinih aktivnosti u nekoj drugoj EU zemlji.
Vrijeme angažmana tih dana je po dogovoru, po smjenama  (jutarnja i popodnevna). Dob nije bitna. Poželjno poznavanje engleskog jezika, bar osnove, ali nije uvjet. Traži se dobra volja za upoznavanjem novih ljudi i ostvarivanjem kontakata u svrhu širenja volonterske mreže. Nije nužno, ali dodatni doprinos je ljubav prema SteAm-u, informatici, inovacijama i bilo kojem obliku IT vještina.

Ukoliko ste zainteresirani, javite nam se sa svojim podacima (ime i prezime, godina rođenja, e-mail adresa, broj mobitela) na info@vczd.org, a sve dodatne informacije ćete moći dobiti na skorašnjem sastanku s predstavnikom Grada Zadra.
KONTAKTIRAJTE NAS
023 250 830