Vijest - Održan okrugli stol stručnjaka povezanih s problematikom e-nasilja
Održan okrugli stol stručnjaka povezanih s problematikom e-nasilja
29.11.2019


Volonterski centar Zadar je u sklopu projekta "Edukacija - prvi korak prema prevenciji nasilja na internetu" organizirao okrugli stol na kojem su se okupili predstavnici stručnih službi osnovnih i srednjih škola s područja Grada Zadra i Zadarske županije, Centra za socijalnu skrb Zadar, MUP-a Zadarske županije, Zavoda za javno zdravstvo Zadar, Odjela za pedijatriju OB Zadar, Odjela za podršku žrtvama i svjedocima Županijskog suda u Zadru i stručna savjetnica Općinskog suda u Zadru te voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka (Centar za sigurniji internet).

Okrugli stol je započeo izlaganjem voditelja Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, gospodina Tomislava Ramljaka koji je ujedno i sudski vještak za digitalne tehnologije, sigurnost i zaštitu djece na internetu. U predavanju pod nazivom "Seksualno iskorištavanje djece u digitalnom obliku" naveo je različite opasnosti s kojima se djeca i mladi, pa čak i odrasle osobe, susreću na internetu. Predstavljene su i različite aktivnosti kojima Interpol i neke druge europske i svjetske organizacije nastoje spriječiti cyberbullying, seksualno zlostavljanje i iskorištavanje djece na internetu. U sklopu predavanja je dana usporedba različitih Zakona odnosno sudskih presuda u Hrvatskoj i inozemstvu vezano uz ovu problematiku. Istaknuto je kako je važno da se čak i sumnja na neko takvo djelo obavezno prijavljuje jer to i jest obveza svakog građanina.

Potom su iznesena iskustva prisutnih službi odnosno organizacija koje se susreću s ovim problemima, a zaključak je da je jako važno reagirati i prijaviti, govoreći o školama, a da će to sve skupa istražiti djelatnici Centra za socijalnu skrb, MUP-a i da će potom suci donijeti presudu, sukladno dokazima.

Ovo je posljednja u nizu aktivnosti u sklopu projekta "Edukacija -prvi korak prema prevenciji nasilja na internetu" koji je Volonterski centar Zadar provodio u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Zadar, Gradom Zadrom i Zadarskom županijom. Projekt je financiran sredstvima Ministarstva za demografiju,
obitelj, mlade i socijalnu politiku.
KONTAKTIRAJTE NAS
023 250 830