Vijest - Hrvatska volontira 2019. – brojne volonterske aktivnosti i u Zadru!
Hrvatska volontira 2019. – brojne volonterske aktivnosti i u Zadru!
21.05.2019


U srijedu, 22. svibnja, počinje manifestacija koja će i ove godine okupiti brojne pojedince i organizacije, a sve u cilju izgradnje bolje i snažnije zajednice!
 
Hrvatski centar za razvoj volonterstva, regionalni i lokalni volonterski centri i brojne organizacije koje uključuju volontere i ove godine pružaju priliku građanima da se uključe u volontiranje u različitim društveno korisnim aktivnostima.
Manifestacija Hrvatska volontira ove se godine održava od 22. do 25. svibnja, a cilj joj je ukazati na značaj volontiranja za razvoj suvremenog društva u kojem svaki pojedinac ima pravo i odgovornost dati svoj doprinos i u kojem se takav doprinos cijeni. Upravo to naglašava i tema ovogodišnje, devete po redu manifestacije, koja glasi: „Volontiramo = gradimo zajednicu u kakvoj želimo živjeti“.
Volontiranjem utječemo i doprinosimo stvaranju humanije i aktivnije zajednice te sretnijeg i zdravijeg društva koje prihvaća, uključuje i cijeni različitosti među svojim pripadnicima. Kroz volontiranje društvo u cjelini raste i obogaćuje se. Osim toga, brojna znanstvena istraživanja potvrđuju da nas volontiranje čini sretnijima, zdravijima i snažnijima.
I ovogodišnjom manifestacijom žele se povezati djelatnici poslovnog sektora s neprofitnim organizacijama iz civilnog i javnog sektora te podsjetiti koliko je važno da se u izgradnju povezane i humane zajednice uključe svi pripadnici društva. 

Na području grada Zadra organiziraju se različite volonterske aktivnosti čiji vam pregled donosimo u nastavku s poveznicom na one aktivnosti koje su otvorene za prijavu zainteresiranih volontera.

U Domu za odrasle osobe sv. Frane održat će se dvije aktivnosti: kreativna radionica izrade cvijeća od papira 22. svibnja, a korisnici Doma će dan kasnije u suradnji s učenicima Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar tjelesnom aktivnošću pokušati osvijestiti bitnost uzrečice „U zdravom tijelu zdrav duh“.

U susjednom samostanu sv. Frane 24. svibnja uredit će se prostori koje koristi udruga Jakov Zadranin. Više na linku :)

Posudionica dječje opreme Izvor koja također djeluje u samostanu sv. Frane organizira dvije aktivnosti: 22. svibnja volonteri će zaprimati, slagati i izdavati potrebnu opremu i odjeću korisnicima posudionice, a 2 dana kasnije promovirat će rad posudionice na Narodnom trgu. Više na linku :)

Udruga apstinenata za pomoć pri resocijalizaciji Porat očistit će park Kapetanski od infektivnog otpada 25. svibnja.

Gradska knjižnica Zadar organizira čak tri aktivnosti. Umirovljeni i radno aktivni profesori te studenti će 22. svibnja učenicima osnovnih i srednjih škola pomagati u učenju i ispravljanju negativnih ocjena iz matematike, hrvatskog i engleskog jezika. Pod nazivom „65+ razloga da ti čitam“ djelatnici Knjižnice će korisnicima Doma za starije i nemoćne osobe Zadar naglas čitati odabrano štivo 24. svibnja, a sljedeći dan održat će se završno druženje sudionika programa „Mentori za čitanje“.

U Domu za starije i nemoćne osobe Zadar održat će se još dvije volonterske aktivnosti. 23. svibnja će umirovljenice okupljene u udruzi Pozitiva Senior s korisnicima Doma na kreativnoj radionici izrađivati različite rukotvorine, a dan kasnije korisnice će izvesti kratku predstavu koju su dotad kontinirano uvježbavale uz pomoć udruge mladih Ahimsa.

Udruga za autizam Zadar poziva volontere da im se pridruže u oplemenjivanju prostora udruge 23. svibnja. Više o volonterskoj akciji i prijavi na samu akciju na linku :) , kao i Društvo oboljelih od multiple skleroze Zadarske županije koje 25. svibnja organizira 3. Zadarski MS đir. Više o điravanju saznajte na linku :)

Udruga socijalnih radnika – Volonterski centar Zadar poziva sve zainteresirane volontere na akciju oplemenjivanja prostora korisnika Doma za odgoj djece i mladeži te druženje uz prigodan domjenak 23. svibnja (Link) , a dan kasnije na promociju rada Posudionice medicinskih pomagala na Forumu  :)

Pronađite nešto za sebe i pridružite nam se!
 
 
KONTAKTIRAJTE NAS
023 250 830