Vijest - Započeo projekt "Istakni se, volontiraj"
Započeo projekt "Istakni se, volontiraj"
05.10.2016


Volonterski Centar Zadar započeo je  s provedbom projekta “Istakni se,volontiraj” koji je na natječaju za financiranje programa lokalnih volonterskih centara u 2016. godini dobio financijsku podršku Ministarstva socijalne politike i mladih. Volonterski centar Zadar projekt provodi u partnerstvu s Gradom Zadrom, Zadarskom županijom i Domom za odgoj djece i mladeži Zadar.

Cilj projekta “Istakni se, volontiraj” je povećanje broja volontera i koordinatora volontera na području Zadarske županije. Također cilj je i  pružanje edukacije volonterima, te promocija potvrde o kompetencijama stečenim kroz volontiranje.

Kako volonterstvo nije odgovarajuće zastupljeno u školskim kurikulima, edukacijom učitelja/profesora tj. stručnih suradnika u školama sa područja Zadarske županije doprinijet ćemo razvoju volonterstva kao najčešće zastupljenog građanskog aktivizma. Djeca sama ponekad ne mogu točno odrediti kome je pomoć potrebna, ali će se vrlo rado uključiti u određene akcije, skupne ili individualne, na poticaj odraslih. Volontiranje potiče razumijevanje i širenje prosocijalnog ponašanja, omogućava stjecanje i razmjenu različitih iskustva i znanja, povezivanje s drugima u različitim vrstama djelovanja, u čemu ključ razvoja imaju upravo učitelji/profesori.

 Edukacijom zaposlenika nevladinih organizacija, ustanova socijalne skrbi, knjižnica i ostalih zainteresiranih javnih (neprofitnih) ustanova osigurat ćemo održivu platformu poticajnog okruženja za razvoj volonterstva na području Zadarske županije. Dugoročnim volonterskim angažmanima mladima ćemo omogućiti stjecanje novih znanja i vještina čime bi bili kompetentniji na tržištu rada (potvrda o stečenim kompetencijama kroz volontiranje).

Organiziranjem volonterskih akcija povodom Nacionalne kampanje Hrvatska volontira, kao iMeđunarodnog dana volontera nastojat ćemo uključiti veliki broj mladih, kao i štićenici Doma za odgoj djece i mladeži čime bi osim uključivanja mladih doprinijeli i promociji volonterstva na području Zadarske županije.

Javnim predavanjem na temu  vrednovanja volontiranja i priznavanja kompetencija stečenih volontiranjem skrenut ćemo pozornost na primjenu u daljnjem obrazovanju i zapošljavanju (osobito mladih). Službenu mrežnu stranicu Volonterskog centra Zadra adaptirati ćemo za korištenje na mobilnim uređajima i tabletima iz razloga što su većina posjetitelja stranice mladi koji za pregledavanje mrežne stranice najčešće koriste upravo gore navedene uređaje. U narednom razdoblju cilj nam je pružiti veću podršku educiranim koordinatorima volontera kroz supervizijske sastanke na kojima bi im se pomoglo/ olakšalo u suočavanju sa preprekama na koje nailaze, ali i sa ciljem umrežavanja, razmjena znanja i iskustava svih koordinatora volontera.  
KONTAKTIRAJTE NAS
023 250 830