Vijest - Volonterski centar Zadar obilježava Svjetski dan izbjeglica
Volonterski centar Zadar obilježava Svjetski dan izbjeglica
14.06.2024


Volonterski centar Zadar će Svjetski dan izbjeglica obilježiti konferencijom „Kultura dobrodošlice – uloga zajednice u integraciji izbjeglica“, koja će se održati 20. lipnja 2024. od 12 do 14 sati, u Koncertnoj dvorani Kneževe palače, Poljana Šime Budinića 3.

„Za svijet u kojem su izbjeglice dobrodošle“ tema je ovogodišnjeg Svjetskog dan izbjeglica, koji se svake godine obilježava 20. lipnja te slavi snagu i hrabrost ljudi koji su bili prisiljeni napustiti svoju domovinu kako bi pobjegli od sukoba ili progona. Svrha skupa je podizanje svijesti o izazovima s kojima se suočavaju izbjeglice širom svijeta, a posebno raseljene osobe iz Ukrajine u hrvatskom društvu. Konferenciju će obogatiti predstavnici različitih organizacija aktivnih u pružanju podrške izbjeglicama u procesu integracije. Izlagači će kroz prezentacije podijeliti svoja iskustva rada s izbjeglicama, informirati širu javnost o njihovim pravima i potrebama, identificirati glavne izazove s kojima se izbjeglice suočavaju u procesu prilagodbe i integracije te razmotriti moguća rješenja kroz primjere dobre prakse i inovativne pristupe. Naglasak će biti i na osvještavanju o važnosti podrške i uključivanja izbjeglica u sve aspekte društvenog života.

Konferencija će ujedno biti i prigoda za upoznavanje šire javnosti s projektom „Izgradnja društva dobrodošlice“ koji provodi Udruga „MI“ – Split uz financijsku podršku UNHCR-a Hrvatska. Projekt je zamišljen kao program s ciljem poticanja veza među relevantnim dionicima, kreiranja novog sadržaja i aktivnosti te lakšeg prikupljanja i širenja relevantnih informacija o integraciji izbjeglica.

Volonterski centar Zadar aktivno radi s raseljenim osobama iz Ukrajine gotovo od samog početka njihovog pristizanja u naš grad i županiju. Pritom su, u sklopu programa, organizirane brojne aktivnosti pružanja pomoći i podrške izbjeglicama, kao što su tečajevi hrvatskog i engleskog jezika, razne sportske i kulturne aktivnosti, izleti, grupa psihosocijalne podrške i mnoge druge.

Ovaj događaj prilika je za osnaživanje zajednice u prepoznavanju i odgovaranju na potrebe izbjeglica s poštovanjem i suosjećanjem. Pridružite nam se i postanite dijelom društva dobrodošlice!

Program konferencije:

11.45 – registracija sudionika
12.00 – otvaranje konferencije
12.15 – UNHCR, Predstavništvo u Hrvatskoj
12.30 – Udruga „Mi“ – Split
12.45 – Volonterski centar Zadar
13.00 – Centar za nestalu i zlostavljanu djecu (Osijek)
13.15 – Mladi u EU (Šibenik)
13.30 – Gradsko društvo Crvenog križa Zadar
13.45 – Hrvatski pravni centar
14.00 – prigodni domjenak.
KONTAKTIRAJTE NAS
023 250 830