Vijest - Aktivnosti Volonterskog centra Zadar u kampanji „Hrvatska volontira“
Aktivnosti Volonterskog centra Zadar u kampanji „Hrvatska volontira“
06.06.2024


Četrnaesta po redu nacionalna kampanja ”Hrvatska volontira” u organizaciji Hrvatskog centra za razvoj volonterstva i volonterskih centara diljem Hrvatske ove se godine provodila od 22. do 25. svibnja (uz prihvaćanje aktivnosti organiziranih sedam dana prije i poslije navedenih datuma).

Cilj kampanje bio je usmjeren na podizanje svijesti javnosti o važnosti volontiranja i osobnog angažmana građana u doprinosu vrijednostima Europske unije, uz isticanje ključne uloge volontiranja. Ljudsko dostojanstvo, sloboda, demokracija, jednakost, vladavina prava, ljudska prava i solidarnost temeljne su vrijednosti Europske unije, a upravo su te vrijednosti dominirale ovogodišnjom kampanjom.

152 organizacije iz čitave Hrvatske su tijekom kampanje provele ukupno 228 aktivnosti u koje su uključile brojne volontere. Volonterski centar Zadar je također sudjelovao u kampanji „Hrvatska volontira“ te je proveo čak 6 volonterskih akcija s ukupno 86 uključenih volontera/ki.


Započeli smo s našom redovnom aktivnošću igranja društvenih igara s korisnicima Doma za starije i nemoćne osobe Zadar koja je održana 17. svibnja. Kao inkluzivni volonteri su se uključile naše stalne volonterke iz Ukrajine te korisnici Doma za odrasle osobe Sv. Frane, a volontirali su i Erasmus studenti iz Francuske.

Volontere iz Ukrajine smo uključili u još jednu aktivnost u Domu za starije i nemoćne osobe Zadar. Dvije volonterke iz Ukrajine, majka i kći, osmislile su i provele radionicu vezenja za korisnice Doma 23. svibnja.

U kampanju smo uključili i naše najmlađe – učenike OŠ Šime Budinića Zadar. Tako su 22. svibnja učenici 2. r. pjesmom, plesom, recitacijama i glumom razveselili korisnike Doma za starije i nemoćne osobe Zadar, a učenici 4. r. su se 24. svibnja uključili u našu redovnu aktivnost čitanja slikovnica psima u Zadarskom azilu.

Proveli smo i jednu edukativnu aktivnost. Na radionici "Biti volonter" koja je održana 27. svibnja polaznicima tečaja hrvatskog jezika Centra za strane jezike Sveučilišta u Zadru predstavili smo zakonski okvir volontiranja u RH te mogućnosti volontiranja u našem gradu.

U posljednju akciju u sklopu kampanje koja je održana 29. svibnja uključili smo i korporativne volontere. Članovi Volonterskog kluba OTP banke uređivali su prostor organiziranog stanovanja Centra za pružanje usluga u zajednici Zadar.

I ovim putem od srca zahvaljujemo svim volonterima koji su dali svoj doprinos uz poruku – hvala što ste tu!

Navedene su se aktivnosti odvijale u okviru projekta „Val volonterstva“, financiranog sredstvima Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.
 
KONTAKTIRAJTE NAS
023 250 830