Vijest - Održano 6 predavanja o e-nasilju
Održano 6 predavanja o e-nasilju
04.03.2024


U mjesecu veljači smo povodom Dana sigurnijeg interneta (6. veljače) i Dana ružičastih majica (28. veljače) održali čak 6 edukacija na temu izazova odgoja u digitalnom okruženju i prevencije elektroničkog nasilja. U Gimnaziji Vladimira Nazora educirali smo zainteresirane nastavnike i stručne suradnike, a u OŠ Šimuna Kožičića Benje roditelje učenika. U Strukovnoj školi Vice Vlatkovića i Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi održali smo po 2 predavanja za učenike.

Dan sigurnijeg interneta obilježava se svake godine na drugi dan drugog tjedna drugog mjeseca kad se tisuće ljudi diljem svijeta udružuju kako bi sudjelovali u događanjima i aktivnostima kojima se promiče sigurnije i odgovornije korištenje online tehnologije. Ova je inicijativa pokrenuta 2004. u okviru prvog akcijskog plana za sigurniji internet u sklopu projekta SafeBorders koji financira EU. Zatim ga je preuzeo Insafe, mreža centara za sigurniji internet. Danas je Dan sigurnijeg interneta izrastao izvan svoje tradicionalne zemljopisne zone te se obilježava u oko 200 zemalja na svim kontinentima.

Posljednje srijede u veljači obilježava se i Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, poznat i kao Dan ružičastih majica, a odluku o proglašenju donio je Hrvatski sabor 2017. godine. Ružičaste majice kao simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja odabrane su nakon slučaja vršnjačkog nasilja nad srednjoškolcem u kanadskom gradu Berwicku 2007. godine kojega su učenici maltretirali zbog ružičaste majice odjevene u znak podrške majci oboljeloj od karcinoma dojke. U znak protesta protiv tog slučaja nasilja, dječakovi prijatelji odjenuli su ružičaste majice i pokrenuli lavinu događaja koji su rezultirali obilježavanjem Dana ružičastih majica diljem svijeta, a sve s ciljem suzbijanja vršnjačkog nasilja u svim oblicima.

Program Volonterskog centra Zadar sufinanciraju Grad Zadar i Zadarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS
023 250 830