Vijest - Održana Ukrajinsko-hrvatska glazbena večer
Održana Ukrajinsko-hrvatska glazbena večer
08.12.2023


U četvrtak, 7. prosinca, u organizaciji Volonterskog centra Zadar održana je druga po redu Ukrajinsko-hrvatska glazbena večer. Centar za kreativne industrije bio je mjesto susreta na kojem su mnogi imali priliku uživati u prekrasnim izvedbama talentiranih glazbenika iz Ukrajine i Hrvatske.

Na početku programa prisutne je pozdravila voditeljica Volonterskog centra Zadar, Marija Špaleta. U svom govoru osvrnula se na projekt „Izgradnja društva dobrodošlice“, koji Udruga „MI“ - Split provodi uz financijsku podršku UNHCR-a Hrvatska i u sklopu kojeg se održao ovaj događaj. Volonterski centar Zadar pomoć i podršku raseljenim osobama iz Ukrajine pruža od samih početaka njihovog pristizanja u grad Zadar i Zadarsku županiju. S ciljem njihove što bolje integracije u naše društvo Volonterski centar okupio je mnoštvo suradnika i volontera koji su pomogli u realizaciji raznih aktivnosti i događanja. Uz održane nebrojene radionice, predavanja i izlete, i ove godine nastavili smo s tečajevima hrvatskog i engleskog jezika, kao i grupom psihosocijalne podrške, koju danas vodi naša suradnica iz Ukrajine, Olga Luhova. Svima im još jednom od srca zahvaljujemo!

U glazbenom dijelu programa nastupili su kako već etablirani glazbenici, tako i mlade glazbene nade.

Započeli smo pjesmom „Hallelujah“ u izvedbi Anamarije Kasumović, koja je predstavljala Glazbeno-scenski studio ARIJA na čijem čelu je naša poznata sopranistica Nela Šarić. Uz Anamariju, „Ariju“ je predstavila i Sylvie Mutti s pjesmom „Santa Baby“.

Uz njih su nam se pridružili i učenici Glazbene škole „Blagoje Bersa“ koji pohađaju nastavu na odjelu klasične gitare u klasi Dijane Penezić. Skladbe „Ma bella bimba“, „Tempo di valzer lento“, „Malagueña“ i „El Negrito“ na klasičnim gitarama izveli su Nika Crnjak, Leona Ušalj te Solomia i Nazar Skubik.

Svoje glazbene vještine s nama je podijelila i Olena Chahovets iz Kharkiva u Ukrajini koja se pjevanjem bavila tijekom svojih studentskih dana, a izvela je svoju autorsku pjesmu „Bachata“.

Maria Solovei i Nikita Monastyrskyi nedavno su iz Kharkiva stigli u Hrvatsku. Vole kazalište i glazbu, a upoznali su se na kazališnom fakultetu, gdje su studirali glumu. Mykyta je na klavijaturama izveo skladbu „Etude Impromptu“, a Maria je uz njegovu pratnju otpjevala pjesmu „Spavaj u samoći“.

Ovu glazbenu večer uljepšale su i dvije vrlo talentirane sedmogodišnje djevojčice iz Ukrajine. Polina Kurkina, koja svoj pjevački talent razvija u „Libretićima“, otpjevala nam je pjesmu „Moj tata voli rock ‘n’ roll“ i ukrajinsku pjesmu „Crvena rȕta“, a Sofia Balkina večer je obogatila recitacijom pjesme „Materinji jezik“.

Večer je svojim nastupom zaokružila poznata ukrajinska pjevačica i skladateljica iz Lavova, Marianna Ilkiv. Marianna je solistica najviše kategorije vojnog limenog orkestra Nacionalne akademije kopnenih snaga Hetman P. Sahaydachny te osnivačica  Glazbene škole „Ilkiv School“. Njene pjesme slušaju se na nekoliko kontinenata, a mi smo imali priliku poslušati njenu autorsku pjesmu „Imaš cijeli svijet oko sebe“ koju je otpjevala na ukrajinskom i na hrvatskom jeziku te „Pismo moja“ od Olivera Dragojevića.

Ovim putem od srca zahvaljujemo svim izvođačima koji su se spremno odazvali našem pozivu te nas oduševili svojim nastupima. Uistinu su ovaj koncert obogatili na poseban način. Hvala i našoj Ukrajinki Olgi Luhovi koja je na ukrajinskom jeziku za svoje prisutne sunarodnjake najavila program te Iryni Balkini i njenom sinu Vladu koji su kroz prezentaciju predstavili ukrajinske gradove. Na kraju, ali jednako važno, zahvala i našim sugrađanima koji su prepoznali sinoćnji koncert kao vrijedan trenutak u procesu integracije izbjeglica iz Ukrajine u naše društvo te nas počastili svojim posjetom u velikom broju.
 
KONTAKTIRAJTE NAS
023 250 830