Volonterska burza - Pomoćnik u obavljanju jednostavnih energetskih pregleda u energetski siromašnim kućanstvima
Volonterska burza - Pomoćnik u obavljanju jednostavnih energetskih pregleda u energetski siromašnim kućanstvima


Organizacija (objavitelj pozicije)
Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR)
Datum objave
04.03.2021
Naziv pozicije
Pomoćnik u obavljanju jednostavnih energetskih pregleda u energetski siromašnim kućanstvima
Potreba volontera za
Za duže razdoblje: povremeni angažman kroz 2021. i 2022. godinu (proljeće/ljeto)
Kratak opis zadatka koji bi volonter obavljao
Društvo za oblikovanje održivog razvoja iz Zagreba (https://door.hr/) je uz podršku Zadarske županije započelo s provedbom projekta EmpowerMed (https://www.empowermed.eu/), financiranog sredstvima Europske unije. Glavni cilj ovog projekta je doprinijeti dokidanju energetskog siromaštva na Mediteranu. U Hrvatskoj će se projekt provoditi na području Zadarske županije, a okosnicu projekta čini podučavanje i implementacija praktičnih i jednostavnih mjera za poboljšanje energetske učinkovitosti kućanstava putem besplatnih jednostavnih energetskih pregleda kućanstava. Energetski siromašna kućanstva su ona koja troše više od 10% svojih prihoda na račune za struju, plin i vodu. Energetsko siromaštvo nastaje kada kućanstvo ne može postići minimalnu razinu potrošnje energije potrebne za zadovoljenje osnovnih potreba. 57 milijuna ljudi živi u energetski siromašnim kućanstvima, posebice žene. Slijedi nam posjet takvim kućanstvima u kojem ćemo u timovima implementirati jednostavne mjere energetske učinkovitosti (montiranje LED žarulja, samoljepljivih gumenih brtvila za prozore i vrata, produžnih kablova sa sklopkom itd.) i tako bar malčice poboljšati njihove uvjete stanovanja. Budući da se radi o projektu većih razmjera odlučili smo pozvati volontere da se priključe projektu. Tijekom rada na ovom projektu, volonteri će imati priliku: • steći cjelovitu sliku i uvid u kompleksnost problema s kojima se domaćini kućanstava susreću i pomoći im unutar mogućnosti projekta, • upoznati se s mogućnostima racionalnog upravljanja energijom s ciljem poboljšanja uvjeta stanovanja i smanjenja troškova (koje naravno mogu prakticirati i u vlastitom kućanstvu), • steći i usavršiti nove praktične i komunikacijske vještine, • budući da je EmpowerMed tim interdisciplinaran, volonteri će imati mogućnost surađivati s drugim članovima tima raznolikih struka te učiti jedni od drugih, • biti potaknuti na predlaganje mjera energetske učinkovitosti kojima možemo pomoći domaćinima te mjera koje bismo mogli predložiti donosiocima odluka, • raditi na EU projektu, • uljepšati dane domaćinima, • doticaj s raznolikim uvjetima života u kojima žive domaćini će također oplemeniti i volontere, • i još mnogo mnogo toga. Napomena: S obzirom na epidemiološku situaciju svim volonterima će biti osigurana zaštitna oprema koja se sastoji od zaštitne maske, rukavica i dezinficijensa. Ovisno o razvitku epidemiološke situacije, postoji mogućnost da posjeti samim domovima građana neće biti mogući. U tom bi slučaju volonteri što je moguće više energetskih pregleda pokušali obaviti telefonski.
Broj volontera/ki potreban za opis posla
15
Očekivane kvalifikacije, znanje i vještine od volontera/ke
Osnovo znanje rada na računalu. Komunikacijske vještine. Prije početka volontiranja volonteri će proći edukaciju o navedenoj temi. Nije nužno, ali bilo bi super kad bi volonter/ka imao/la vozačku dozvolu B kategorije + auto. Putni troškovi nastali tijekom volontiranja bit će pokriveni.
Potrebno radno vrijeme - broj sati dnevno/tjedno i/ili raspored rada
Po dogovoru.
Mjesto gdje će se obavljati rad
Na terenu - posjeti kućanstvima u Zadarskoj županiji
Dodatno obrazovanje specifično za potrebe obavljanja posla?
DA

Kako bi se prijavili za volonterski angažman, molimo prvo se prijavite u Vaš volonterski korisnički profil, a zatim ponovno otvorite pregled odabranog volonterskog angažmana.

Za sve informacije kontaktirajte Volonterski centar Zadar na info@vczd.org
KONTAKTIRAJTE NAS
023 250 830