Vijest - Održana dodjela Priznanja "Volonterska ruka" povodom obilježavanja Međunarodnog dana volontera
Održana dodjela Priznanja "Volonterska ruka" povodom obilježavanja Međunarodnog dana volontera
06.12.2022


Povodom obilježavanja Međunarodnog dana volontera 5. prosinca održana je dodjela Priznanja "Volonterska ruka" u Providurovoj palači. 

Dodjelom Priznanja Volonterski centar Zadar želi zahvaliti svim pojedincima i organizacijama koji nesebično pridonose boljitku naše lokalne zajednice, a to je ujedno poticaj svima onima koji se još nisu okušali u volonterskim vodama. Iznimno nam je važno istaknuti koliki je doprinos volontera u svakodnevnom životu našeg grada i županije.

Ovim putem zahvaljujemo Zadarskoj županiji i Gradu Zadru koji nas već dugi niz godina podržavaju kako bismo zajedničkim nastojanjima učinili nevidljivo vidljivim - trud malog čovjeka da učini zajednicu boljom putem volontiranja.

 Isto tako, u smislu kontinuiteta, valja istaknuti naše volontere - učenike Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar, koji od početka djelovanja Volonterskog centra osmišljavaju i izrađuju statuu "Volonterska ruka".

 Zahvaljujemo i glazbenicima iz Ukrajine Tarasu Mogilevskom i Marianni Ilkiv, koji su svojim nastupom uljepšali našu svečanost.

 Priznanja smo dodijelili u 3 kategorije:

U kategoriji organizatora volontiranja dobitnik je Udruga Prospero iz Gračaca koja dugi niz godina radi na osnaživanju i edukaciji žena i marginaliziranih osoba u društvu, pruža pomoć starijim i nemoćnim osobama, pomaže malim OCD-ovima, radi na informiranju i digitalizaciji stanovništva, kao i uređenju okoliša. Pritom uključuje volontere u različite aspekte svog djelovanja.

Zahvalnice su dobili ostali nominirani:

Humanitarna udruga „Antonio Jurjević“ za humanitarno-volontersko djelovanje u prikupljaju financijskih sredstava za pomoć djeci s teškoćama kroz organizaciju Memorijalno-humanitarnog turnira „Antonio Jurjević“ u spomen na prerano preminulog nogometaša Antonija Jurjevića

Mjesni odbor Bili brig za aktivan volonterski doprinos zajednici kroz svakodnevno unaprjeđivanje i poboljšavanje života stanovnika u svome kvartu te organizaciju humanitarnih akcija i akcija dobrovoljnog davanja krvi

Volonterski klub OŠ Posedarje za izuzetan doprinos volonterstvu u smislu odgoja za volontiranje i promociju školskog volontiranja u lokalnoj zajednici.

U kategoriji volontera Priznanje je osvojila Elena Šarunić, i to za za volontiranje u nezavisnom kinu Kino Zoni, projektu Zajednice udruga Centar nezavisne kulture, gdje se istaknula predanošću poslu, marljivošću, točnošću, nenametljivošću i entuzijazmom. Elena je također bila ključni akter u projektu „Srednja Kino Zona“, posebnom programu Kino Zone za zadarske srednjoškolce, koji je realiziran u suorganizaciji s Prirodoslovno-grafičkom školom Zadar čija je Elena učenica.

Ostalim nominiranima dodijelili smo zahvalnice:

Maji Kukuljici u kategoriji inkluzivnog volontiranja, za svakodnevnu dostavu obroka starijim i nemoćnim osobama u sklopu usluge koju pruža Dom za odrasle osobe sv. Frane Zadar

Nini Mandić za izniman doprinos volonterskim aktivnostima koje organizira Udruga Ahimsa - u Centru za pružanje usluga u zajednici Zadar, Udruzi za Down sindrom Zadarske županije, u Sportskoj udruzi osoba s intelektualnim poteškoćama Mali princ i Zadarskom azilu

Toniju Lovroviću za aktivno volontersko djelovanje u Udruzi Ahimsa, gdje volonterski obavlja funkciju tajnika Udruge, a ujedno je koordinator volontera i sam volontira u Zadarskom azilu s nezbrinutim životinjama

Anđeli Šikić za predan volonterski rad u Odjelu za podršku žrtvama i svjedocima Županijskog suda u Zadru, kojim pruža praktičnu i emocionalnu podršku žrtvama kaznenih i prekršajnih djela kao ranjivoj skupini  društva

Marineli Bačić za predan volonterski rad u Odjelu za podršku žrtvama i svjedocima Županijskog suda u Zadru, kojim pruža praktičnu i emocionalnu podršku žrtvama kaznenih i prekršajnih djela kao ranjivoj skupini  društva

Kristini Lončar za dugogodišnji nesebičan volonterski doprinos aktivnostima Udruge djece oboljele od dijabetesa i njihovih roditelja Cukrići Zadar

Mihovilu Mijoloviću za iznimno aktivno volontersko djelovanje u svim aktivnostima Mjesnog odbora Bili brig te neizmjeran volonterski doprinos radu cjepilišta Višnjik.

 

U kategoriji koordinatora volontera Priznanje je osvojila Mira Treursić. Mira je predsjednica Udruge mladih Ahimsa te odrađuje najveći broj volonterskih sati među svim članovima i volonterima. Svoje vrijeme i dobru energiju najviše poklanja kako bi Udruga mogla djelovati i nesmetano funkcionirati, ali to je ne sprječava da volontira u Udruzi za Down sindrom Zadarske županije, Udruzi za autizam Zadar, Sportskoj udruzi osoba s intelektualnim poteškoćama Mali princ i u Zadarskom azilu. Mira također svaki tjedan vježba čitanje i pisanje s Juricom Milinom, mladićem s Down sindromom, te je najzaslužnija za izdavanje knjige koja objedinjuje njegov kreativni likovni i književni izričaj, a ujedno se radi o prvoj hrvatskoj art terapijskoj knjizi.

 

Dodjela Priznanja održala se kao dio aktivnosti projekta "Pokretačka snaga volonterstva" koji sufinancira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Još jednom čestitamo svim dobitnicima te koristimo priliku da čestitamo Međunarodni dan volontera svim volonterima i volonterkama te organizatorima volontiranja koji kroz cijelu godinu aktivno rade kako bi uljepšali i poboljšali zajednicu u kojoj žive te izražavamo zahvalnost i sreću što smo okruženi takvim ljudima. HVALA!

 

KONTAKTIRAJTE NAS
023 250 830