Vijest - Završetak Međunarodnog volonterskog kampa u Sv. Filip i Jakovu
Završetak Međunarodnog volonterskog kampa u Sv. Filip i Jakovu
14.09.2015


U suradnji Volonterskog centra Zadar, Volonterskog centra Zagreb i Centra za rehabilitaciju Sv. Filip i Jakov od 1. do 10. rujna održan je međunarodni volonterski kamp u Sv. Filipu i Jakovu. Cilj kampa poticanje je šire javnosti na objektivan odnos i prihvaćanje osoba s intelektualnim poteškoćama. Jedanaest volontera iz različitih europskih zemalja oličilo je prostorije te uredilo okoliš Centra. Slobodno vrijeme volonteri su proveli družeći se sa štićenicima unoseći im promjenu i radost u njihovu svakodnevnicu. U studijskom dijelu kampa volonteri su kroz predavanja na temu rada s osobama sa poteškoćama upoznati s radom i programima rehabilitacijskog centra sv. Filip i Jakov. Također Volonterski centar Zadar kroz radionicu je upoznao volontere sa radom volonterskog centra, te općim razvojem volonterstva u Republici Hrvatskoj.

Na studijskom putovanju u najstariji hrvatski kraljevski grad Nin volonteri su razgledali „Solanu Nin“ te ostali posebno oduševljeni eksponatima muzeja soli gdje su upoznali sa tradicionalnom proizvodnjom i prikupljanjem soli. Zahvaljujući malim znacima pažnje koje im je osigurala Solana Nin, volonteri su od danih materijala u volonterskom kampu izradili pastu za zube s morskom soli koju su poklonili štićenicima.

Volonteri su također posjetili Dom za odrasle osobe Zemunik gdje su na radionici „Aromaterapije“ zajedno sa korisnicima doma izrađivali ukrasne šeširiće od lavande, koje su ponijeli sa sobom kao mirisni podsjetnik na Dalmaciju.

Posljednju večer međunarodnog kampa iskoristili smo za interkulturalnu večer gdje smo volonterima približili našu kulturu kroz glazbeni i scenski program, a Centar za rehabilitaciju Sv. Filip i Jakov pripremio je zakusku sa tradicionalnim hrvatskim jelima. Ova manifestacija obradovala je i štićenike centra koji su sudjelovali u programu večeri različitim recitacijama.

Ovim putem zahvaljujemo se volonterima koji su svojim radom oplemenili izgled rehabilitacijskog centra, zahvaljujemo se Solani Nin te Domu za odrasle osobe Zemunik na posebnoj pažnji koju su nam posvetili te suradnicima Volonterskom centru Zagreb i Centuru za rehabilitaciju Sv. Filip i Jakov bez kojih organizacija međunarodnog volonterskog kampa ne bi ni bila moguća.
KONTAKTIRAJTE NAS
023 250 830