Vijest - Preporuke za volontiranje u doba epidemije koronavirusa
Preporuke za volontiranje u doba epidemije koronavirusa
17.03.2020


Nalazimo se u za sve nas izazovnoj situaciji izazvanom epidemijom novog koronavirusa gdje je važno slijediti preporuke nadležnih službi za očuvanje svog i tuđeg zdravlja. U ovom vremenu je također važno da obratite pažnju na naše starije sugrađane. Pozivamo vas da pokažete dobrosusjedsku solidarnost i da stupite u kontakt s osobama starije životne dobi u svojoj neposrednoj blizini i ponudite im pomoć u nabavci osnovnih životnih namirnica i lijekova budući da je za njih preporučeno da uopće ne izlaze iz svojih kuća i stanova jer su zdravstveno najugroženija skupina. Pritom napominjemo kako se zaista mora raditi o najbližim susjedima, onima koje poznajete i koji vas poznaju te vam vjeruju kako ne bi došlo do zlouporaba. Dovoljno je da pomognete jednoj ili dvjema osobama i već ste napravili svoj dio. Ispod teksta možete vidjeti primjer poruke koju možete ostaviti recimo u njihove poštanske sandučiće ili zalijepiti na ulazu u zgradu. Naravno, možete i sami smisliti svoju poruku :)


U našoj je županiji situacija zasad stabilna, međutim ukoliko se potvrdi postojanje zaraženih osoba, očekuju se strože mjere prevencije. U takvim kriznim situacijama pomoć građanima pruža Crveni križ koji ima educirani interventni volonterski tim s 30 članova, a u sastavu Crvenog križa djeluje i 20 gerontodomaćica.  099 842 3324 broj je dežurnog telefona putem kojega će pojedinci iz najosjetljivijih skupina moći zatražiti potrebnu pomoć kada je riječ o dostavi lijekova i nužnih životnih namirnica kako se ne bi neposredno izlagali riziku zaraze virusom. 

Ukoliko se ukaže potreba za dodatnim volonterima, a sve u skladu s preporukama Stožera civilne zaštite, pozvat ćemo vas da se pridružite Crvenom križu s jasnim opisima volonterskih poslova i najvećim mjerama zaštite od zaraze kako bismo bili organizirani u učinkovit jedinstveni sustav.

Pratite našu web i Facebook stranicu za najnovije informacije o ovoj temi. Budite odgovorni i čuvajte sebe i druge! :)


 

KONTAKTIRAJTE NAS
023 250 830