Vijest - Pridružite se akciji sadnje topola za spas zlatovrane!
Pridružite se akciji sadnje topola za spas zlatovrane!
25.02.2020


Budite dio povijesti! Pridružite se akciji sadnje topola s posebnim ciljem. Sadnjom 150 topola zajedno zlatovranu možemo spasiti od izumiranja.

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero organizira volontersku akciju sadnje topola koja će se održati kao sljedeća aktivnost projekta „Zajedno za zlatovranu“ pod sponzorstvom INA-e, Industrije nafte d.d., u ovu subotu, 29. 22020. godine. Kroz projekt „Zajedno za zlatovranu“ u siječnju 2020. već je održana radionica gdje su svi sudionici, posebno lokalno stanovništvo, pokazali veliki interes za sadnjom topola. Zlatovrana koristi stabla s dupljama za svoja gnijezda, a njihov nedostatak može ovu pticu zauvijek izbrisati s područja Hrvatske. Sadnjom topola, koje imaju dovoljno velike duplje za gniježđenje, aktivno djelujemo na povećanje populacije zlatovrane.

Osim za zaštitu zlatovrane, sadnja i očuvanje vjetrozaštitnih pojaseva drveća i grmlja učinkovita je agrotehnička mjera za zaštitu tla od erozije vjetrom. Dugogodišnje nasade topola u Ravnim kotarima potrebno je čuvati i provoditi akcije sadnje.

Mjesto održavanja volonterske akcije nalazi se u Vranskom polju između Biograda na Moru i mjesta Kakma. Točnu lokaciju možete pogledati na ovom linku. Akcija započinje okupljanjem svih volontera ispred upravne zgrade Vrana d.d. – lokaciju pronađite na ovom linku.

DETALJAN PROGRAM:

10:00 okupljanje volontera
10:20 zajednički polazak prema lokaciji volonterske akcije
10:30 organizacija sudionika
10:45 - 14:00 akcija sadnje topola
15:00 ručak za sve volontere u restoranu Maškovića Han.

Od volontera se očekuje da:

• budu spremni na teži fizički rad kopanja rupa za sadnju sadnica topola
• ako su u mogućnosti ponesu svoj alat za kopanje (lopata, kramp, motika) i rukavice
• prikladno se odjenu i obuju s obzirom na vremenske uvjete i teren.

Broj volonterskih mjesta je ograničen! Prijavite se za akciju najkasnije do 27. 2. 2020. u 12:00 sati na email strucna.sluzba@pp-vransko-jezero.hr ili telefon 023/383-181.

Očekujemo vas u velikom broju!
KONTAKTIRAJTE NAS
023 250 830