Vijest - Nacionalna konferencija o volonterstvu
Nacionalna konferencija o volonterstvu
27.02.2019


Ovoga proljeća, 4. travnja 2019. u Zagrebu će se održati Nacionalna konferencija o volonterstvu pod nazivom „Pozitivna struja volonterstva“ u Hotelu Dubrovnik Ljudevita Gaja 1, Zagreb. 
 
 
Ova konferencija ponudit će priče uspješnih primjera razvoja volonterstva, panel i radionice stručnjaka iz različitih područja volontiranja i uspostavljanje kontakata i razmjenu iskustava s organizatorima volonterskih programa i volonterskim centrima. Svoja iskustva i znanja na ovoj konferenciji ponudit će stručnjaci iz Danske, Belgije, Njemačke, Irske, Slovenije i Hrvatske.
 
PROGRAM KONFERENCIJE
 
 
10:30 – 11:00 Registracija sudionika
11:00 – 11:45 Otvaranje konferencije
 
Nives Ivelja, predsjednica Nacionalnog odbora za razvoj volonterstva i članica Izvršnog odbora HCRV-a
Gabriella Civico, direktorica Europskog volonterskog centra
Slađana Novota, članica Izvršnog odbora HCRV-a

 
11:45 – 13:00  Panel: Utjecaj volontiranja na društveni razvoj
 
Nakon uvodnih prezentacija očekuje vas i zanimljiv panel o utjecaju volontiranja na društveni razvoj. Gosti panela su predstavnici europskih mreža i nacionalnih organizacija koji se bave razvojem volonterstva, a koji će podijeliti svoja iskustva, trendove i postojeće prakse u europskim zemljama. O utjecaju volontiranja na društveni razvoj u Europi govorit će predstavnici organizacija: Bundesnetzwerk Bürgerschaftliches Engagement – BBE (Njemačka), Frivilligcentre og Selvhjælp Danmark – FriSe (Danska), Slovenska Filantropija (Slovenija), Volunteer Ireland (Irska) i European Volunteer Centre CEV (Belgija).
 
13:00 – 14:00 ručak
 
14:00 – 15:30 Paralelne radionice
 
1. Zakon o volonterstvu - koliko pomaže afirmaciji volonterstva i radu s volonterima uopće
 
Voditeljice:
 
Tanja Tešija (Udruga "MI", Split)
Jela Prgić Znika (Volonterski centar Zagreb)
 
Koliko je Zakon unaprijedio volontiranje u RH? Je li zahtjevna administracija prepreka kod postavljanja volonterskih programa? Što trebamo mijenjati?
Zakon o volonterstvu u RH donesen je 2007. godine. S izmjenama i dopunama iz 2013. godine primjenjuje se u svim organizacijama i institucijama koje rade s volonterima kao organizatori volontiranja. Mnogi organizatori volontiranja kao obveznici poštovanja ZOV-a u svakodnevnom radu postaju svjesni izazova i zahtijeva sustavnog i kvalitetnog rada s volonterima. Ova radionica prilika je za dijalog o prednostima i nedostacima primjene ZOV-a u odnosu na afirmaciju volonterstva i kvalitetan rad s volonterima.
 
2. Kvalitetnim volonterskim programima do snažnijeg utjecaja u zajednici
 
Voditeljice:
 
Tamara Fabac, (Udruga SMART, Rijeka)
Marta Hauser, (Udruga SMART, Rijeka)
Radionica donosi relativno novu i nepoznatu temu, utjecaj kvalitetnih volonterskih programa na zajednice u kojima živimo i djelujemo. Razumijevanje i dokazivanje utjecaja volonterskog programa važan je dio odnosa s donatorima, ali i s lokalnom zajednicom. Radionica će obuhvatiti sljedeće teme: Što je to utjecaj? Zašto je važno mjeriti utjecaj volonterskog programa? Kako volonterski program utječe na volontere, organizaciju i njezine korisnike? Kako i prema kome komunicirati utjecaj volonterskog programa? Sudionici će imati prilike upoznati primjere različitih alata koji im mogu olakšati proces mjerenja utjecaja volonterskih programa koje provode.
 
3. Volonterstvo: kontinuirani rast i razvoj, primjeri dobre prakse iz Europe
 
Voditeljice:
 
Slađana Novota, (Udruga SMART, Rijeka)
Mateja Medlobi, (Volonterski centar Zagreb)
Volonterstvo se, kao dinamičan i društveno-kreativni koncept, neprestano razvija te unaprjeđuje svoje mehanizme i načine implementacije. Stoga je nužno pratiti europske trendove u volontiranju kako bismo ih istim korakom mogli slijediti i u Republici Hrvatskoj. Unatoč izazovima s kojima se susreće civilno društvo i nositelji volonterstva, u Europi postoje sjajni primjeri dobre prakse i inovativnih alata/ideja u volonterstvu, a koje su primjenjive i u hrvatskom kontekstu. Na radionici ćete dobiti priliku čuti neke od tih primjera dobre prakse u raznim područjima (korištenje informacijsko-komunikacijskih tehnologija u volonterstvu, participativan pristup u kreiranju javnih politika za volonterstvo i sl.). Sa stručnjacima iz Danske, Belgije, Njemačke, Irske i Slovenije bit će otvoren prostor za razmjenu iskustava, stvaranje sektorskog (međunarodnog) dijaloga i rad na idejama za prijenos europskih praksi u Hrvatsku.
 
 15:30 – 16:00 Zaključci
 
 
 
Kome je konferencija namijenjena?
 
Konferencija je namijenjena svim organizatorima volontiranja i volonterskim centrima, kao i ostalim relevantnim dionicima i donositeljima odluka u području razvoja volonterstva.
 
 
 
Prijave za konferenciju bit će otvorene uskoro.

 
 
Nacionalna konferencija o volonterstvu dio je projekta "Hrvatska volontira - pozitivna struja volonterstva" kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a čiji je nositelj Hrvatski centar za razvoj volonterstva. Projekt se provodi u partnerstvu s Udrugom 'Mi' iz Splita, Volonterskim centrom Zagreb, Udrugom za razvoj civilnog društva SMART iz Rijeke, Volonterskim centrom Osijek te Domom za starije osobe Maksimir
KONTAKTIRAJTE NAS
023 250 830