Vijest - Dani otvorenih vrata udruga 2016.
Dani otvorenih vrata udruga 2016.
29.04.2016


Pozivamo udruge širom Hrvatske da od 23. do 25. svibnja 2016. otvore vrata građanima kako bi im približile svoje programe i aktivnosti. 

Uloga udruga u društveno-ekonomskom rastu i demokratskom razvoju

Manifestacija Dani otvorenih vrata udruga koju organizira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske godišnji je događaj koji se održava u cijeloj Hrvatskoj s ciljem informiranja javnosti o radu udruga u lokalnoj i široj zajednici.
To je prilika da građani sudjeluju u brojnim kreativnim radionicama, predavanjima, predstavama, akcijama, te se upoznaju s različitim društveno korisnim projektima i programima, ali i mogućnostima volontiranja u udrugama.
Pozivamo udruge koje žele povećati vidljivost svoga djelovanja, a posebno udruge koje provode programe i projekte od interesa za opće dobro financirane iz javnih izvora  da se prijave za sudjelovanje, pri čemu same odabiru način predstavljanja svoga rada, organizirajući radionice, izložbe, skupove, promidžbene aktivnosti i slično.
Za sudjelovanje u Danima otvorenih vrata udruga u 2016. godini udruge se prijavljuju  putem mobilne aplikacije UdrugeInfo gdje će, uz druge najave događanja koje udruge putem aplikacije uobičajeno prijavljuju, biti vidljiva različita događanja udruga u sklopu Dana otvorenih vrata udruga 2016.
 
Kao središnje događanje Dana otvorenih vrata udruga Ured za udruge organizira Konferenciju „Uloga udruga u društveno-ekonomskom rastu i demokratskom razvoju“ koja će se održati 23. svibnja u Zagrebu, i obuhvatit će rasprave o različitim temama aktualnim za razvoj civilnoga društva, a ujedno će omogućiti medijima i široj javnosti uvid u primjere pozitivne prakse djelovanja udruga.
U fokusu prijepodnevnog dijela Konferencije bit će rasprava o prioritetima Nacionalne strategije stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnoga društva od 2017. do 2021. te rasprava o novim modelima financiranja programa i projekata organizacija civilnoga društva.
U poslijepodnevnom dijelu organizirani su paralelni okrugli stolovi, na kojima će sudionici, uz uvodničare iz Hrvatske, Francuske i Slovenije, raspravljati o:
  • Djelovanju organizacija civilnoga društva u međunarodnom kontekstu – utjecaj na kreiranje i provedbu politika
  • Vidljivosti programa udruga u javnosti
  • Praksi hrvatskih sudova vezano uz pravo na slobodno udruživanje.

Program Konferencije pronađite ovdje.

U večernjem dijelu u Kinu Tuškanac organizirana je rasprava „Udruge pred izazovom novih modela građanskog aktivizma“.
 
Na konferenciju se može prijaviti putem obrasca ovdje.
 
U utorak, 24. svibnja 2016. godine, zainteresirane građane i građanke vodimo u „Šetnju kroz povijest udruživanja u Zagrebu“ kojom se želi približiti bogata povijest djelovanja udruga u Zagrebu, a koje su značajno doprinijele društveno ekonomskom razvoju.
Za sudjelovanje u „Šetnji kroz povijest udruživanja u Zagrebu“, prijaviti se može ovdje.
 
Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske i Hrvatska udruga za odnose s javnošću, u suradnji s Hrvatskom mrežom volonterskih centara, udrugama koje prijave najuspješniji prijedlog za provođenje kampanje za promicanje volonterstva među mladima tijekom Dana otvorenih vrata udruga dodijelit će nagradu za komunikacijsku podršku društveno korisnim programima udruga.
 
Sva događanja Dana otvorenih vrata udruga mogu se pratiti na web  i mobilnoj aplikaciji UdrugeInfo, kao i putem Facebook stranice www.facebook.com/DaniUdruga
 
KONTAKTIRAJTE NAS
023 250 830