Projekt - Izgradnja društva dobrodošlice
Izgradnja društva dobrodošlice
21.06.2023


Projekt „Izgradnja društva dobrodošlice“ provodi Udruga „MI“ – Split uz financijsku podršku i suradnju s UNHCR-om, Agencijom UN-a za izbjeglice, Predstavništvo u Hrvatskoj, s ciljem unaprjeđenja uvjeta za kvalitetnu integraciju izbjeglica i stvaranje realističnih stavova u našem javnom prostoru s fokusom na gradove Split, Zadar i Pulu - potencijalne sredine za prihvat i integraciju.
 
U okviru projekta intenzivira se suradnja dionika relevantnih za integraciju izbjeglica, prikupljaju se informacije o problematici izbjeglica i integracije i otvaraju se novi načini komunikacije i razmjene. Razmjena znanja i suradnja različitih dionika, poput javnih institucija, vlasti, organizacija civilnoga društva, akademske zajednice, medija i drugih dionika djeluje prema stvaranju mreže podrške za korisnike u procesu integracije. Informiranje i mobilizacija pomoći će pri jačanju kompetencija profesionalaca i volontera te kapaciteta organizacija i institucija pri stvaranju i implementaciji strategija, planova i protokola čiji je cilj podrška integraciji azilanata i izbjeglica. Projektom se dijele dobra praksa i informacije, doprinosi se stvaranju realističnih stavova i razvoju uzajamne odgovornosti zajednica i izbjeglica/azilanata i zalaže se za ranjive pojedince i njihov položaj u hrvatskom društvu.
 
Internetska platforma www.irh.hr omogućuje pristup informacijama iz nacionalnih i međunarodnih izvora o problematici izbjeglica i integracije. Dionicima je omogućeno međusobno obraćanje i povezivanje, učenje na temelju istraživanja ili praktičnih iskustava.
 
Volonterski centar Zadar se u projekt uključio u 2022. godini osmišljavanjem i provedbom aktivnosti pružanja pomoći i podrške raseljenim osobama iz Ukrajine smještenima u gradu Zadru i Zadarskoj županiji. U 2023. godini se nastavljaju aktivnosti poput tečaja hrvatskog i engleskog jezika, vođenih obilazaka grada, izleta, posjeta muzejima, kreativnih radionica, uključivanja djece u sportske i kulturne aktivnosti, grupe psihosocijalne podrške, WhatsApp grupe za komunikaciju s Ukrajincima te ostalih aktivnosti sukladno potrebama i interesima korisnika.
KONTAKTIRAJTE NAS
023 250 830