Projekt - Medijska pismenost u vrtićima i osnovnim školama
Medijska pismenost u vrtićima i osnovnim školama
26.10.2020


Volonterski Centar Zadar je u rujnu 2020. godine započeo s provedbom šestomjesečnog projekta “Medijska pismenost u vrtićima i osnovnim školama” koji je na natječaju za dodjelu jednokratnih financijskih podrški za 2020. godinu dobio podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Cilj projekta jest edukacija roditelja i odgajatelja na temu medijske pismenosti i zaštite na internetu djece vrtićke dobi te učenika osnovnih škola s područja Grada Zadra i Zadarske županije.

Internet predstavlja svijet mogućnosti u vidu lakšeg uspostavljanja kontakta, brojnih mogućnosti učenja te lakše dostupnosti informacija. No, isto tako trebamo biti svjesni da internet ima i svoje negativne strane u vidu utjecaja na odgoj, ali i da postoje pravila prema kojima bismo se u online svijetu trebali ponašati kako bismo zaštitili sebe i druge. To je posebno izazovno za današnje roditelje i njihovu djecu s obzirom na odrastanje u digitalnoj eri.

Imajući to na umu, u protekloj godini provodili smo projekt “Edukacija – prvi korak prema prevenciji nasilja na internetu” usmjeren na roditelje, stručne suradnike, učitelje i učenike kako bismo stvorili mrežu podrške i jasne smjernice kad je u pitanju elektroničko nasilje nad i među djecom u osnovnim školama na području Grada Zadra i Zadarske županije. Projekt je uključivao različita predavanja (o opasnostima na internetu, prevenciji i mogućnostima prijave zlostavljanja na internetu) za učenike, roditelje i stručne suradnike, od strane zaposlenika Volonterskog centra Zadar, kao i vanjskih stručnjaka poput prof. dr. sc. Gordane Buljan-Flander (psihoterapeutkinja, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djecu i mladih Grada Zagreba) te kolega iz Centra za sigurniji internet (Centar za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka), koji je član međunarodnih organizacija INSAFE (Europska mreža centara za sigurniji internet) i INHOPE (Međunarodna zajednica online linija za pomoć).

U sklopu različitih predavanja otvorenih za javnost primijetili smo velik broj roditelja djece vrtićke dobi kao i odgajatelja koji su bili u potrazi za smjernicama kako se odnositi prema djeci i njihovom korištenju tehnologije, a s druge strane, roditelji nisu osviješteni što znači dijeliti slike djeteta i njihove osobne podatke, odnosno koliko time ugrožavaju dijete. Isto tako, jedan od globalnih problema su pedofili koji su putem interneta dobili puno više uvida u živote djece i na taj način ih puno lakše mogu ugroziti.

Kakav će kasnije djeca imati odnos s medijima i prema njima ovisi o njihovu ranom iskustvu u obitelji i s roditeljima kao prvim modelima. Stoga se sve veća pozornost pridaje osnaživanju djece i razvoju medijske pismenosti unutar obitelji, kao prvog i najvažnijeg modela ponašanja. Smatra se da su prve godine djetetova života kritično razdoblje za učenje i uspostavljanje obrazaca privrženosti (koji utječu na naše kasnije odnose s drugima i svijetom koji nas okružuje), tako da predanost, uključenost i prisutnost roditelja i skrbnika u prvim godinama života postavlja temelje za kasnije stjecanje znanja i iskustava.

Da bi djeca mogla postati kompetentni korisnici medija, moraju ovladati tehnologijom, no mnogo je važnije poučiti ih izgradnji kritičkog stava i podržati ih u tome, u čemu im je potrebno iskustvo i mudrost odraslih. Drugim riječima, ono što djeci treba jest da roditelji pokažu interes i da znaju s kojim medijima njihova djeca imaju doticaj, što ih u tim medijima i sadržajima privlači, kako odabiru što će pratiti i kako se mijenjaju u kontaktu s medijima, kakva iskustva imaju njihovi vršnjaci. Tada roditelj šalje poruku djetetu da mu je ono važno, da mu je važno što se njim zbiva i da je tu ako ga zatreba. Neki se roditelji brinu da neće moći držati korak s brzim razvojem tehnologije i doživljaju djecu vičnijom od sebe u svijetu medija. Ipak, roditelji imaju životnu mudrost i znanje kako sigurno hodati ovim svijetom, koje je u velikoj mjeri primjenjivo i na internetski svijet i odnose u njemu.


U skladu s navedenim, provest ćemo sljedeće aktivnosti:
- edukacije za roditelje i odgajatelje u 5 zainteresiranih vrtića  na području Grada Zadra i Zadarske županije
- edukacije za učenike i roditelje u 5 osnovnih škola na području Grada Zadra i Zadarske županije s kojima smo već ostvarili suradnju
- na već postojećoj web stranici (www.pin-edukacija.org) objavljivati članke vezane uz medijsku pismenost djece vrtićke i osnovnoškolske dobi u koje ćemo uključiti volontere - studente pomagačkih struka s interesom za ovo područje
- izraditi vizuale i promo materijale – letke za roditelje djece vrtićke dobi te slikovnicu edukativnog karaktera za djecu koju ćemo dijeliti vrtićima.
KONTAKTIRAJTE NAS
023 250 830