Projekt - VIP - volontiram i podučavam
VIP - volontiram i podučavam
26.10.2020


Volonterski Centar Zadar je u siječnju 2020. godine započeo s provedbom projekta “VIP – volontiram i podučavam” koji je na natječaju za financiranje programa lokalnih volonterskih centara u 2019. godini dobio financijsku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Volonterski centar Zadar projekt provodi u partnerstvu s Gradom Zadrom, Zadarskom županijom i Domom za odgoj djece i mladeži Zadar.

Projekt za cilj ima povećanje broja volontera i koordinatora volontera na području Zadarske županije, edukaciju novih koordinatora volontera te volontera, promociju potvrde o kompetencijama stečenim kroz volontiranje s naglaskom na volonterske aktivnosti pružanja pomoći u učenju (instrukcija) djeci iz socijalno i materijalno ugroženih obitelji te razvoj inovativnih programa volontiranja (festivali i sportski događaji).
 
Volonterski centar Zadar pri Udruzi socijalnih radnika Zadar započeo je s radom prije 7 godina te su otad postignute pozitivne promjene po pitanju volonterstva na području Zadarske županije u smislu edukacije koordinatora/ica volontera/ki i novih volonterskih programa no s obzirom na velik nesrazmjer između broja volontera/ki u našoj bazi kojih je više od 2000 te organizacija kojih je devedesetak, smatramo da postoji velik i neiskorišten potencijal koji bi itekako donio boljitak zajednici, ali i volonterima/kama koji/e će time dobiti raznolikost volonterskih pozicija i veću mogućnost da se češće uključuju u volonterske angažmane. Isto tako, uočeno je da se promjenom mjesta rada već educiranih zaposlenika gubi kontinuitet razvoja volonterskih aktivnosti u pojedinim ustanovama i udrugama,  ali i kvaliteta volonterskih pozicija, stoga smo mišljenja da je potrebno stalno educirati nove koordinatore volontera.
   
Dosadašnjom suradnjom s Domom za odgoj djece i mladeži  koji već duži niz godinama razvija volonterske programe pružanja pomoći u učenju za svoje korisnike (djeca u riziku odnosno djeca slabijeg imovinskog statusa), uočeno je da se djeca i mladi, korisnici ovih volonterskih angažmana, mogu lakše integrirati u lokalnu zajednicu, ali i razviti nova znanja i vještine, dok volonteri stječu bitne vještine za daljnje obrazovanje odnosno za rad u struci.
 
Djeca i mladi će biti uključeni kroz projekt u edukaciju „Biti volonter“. Škole  će se uključivati u suradnji s koordinatorima volontera u volonterske akcije te na taj način razviti svijest o volonterstvu. Isto tako, djeca i mladi će biti uključeni u podučavanja od strane educiranih volontera.
 
Educirani volonteri će moći pružiti kvalitetniju uslugu podučavanja, sudjelujući na edukacijama vezanim uz podučavanje, što im može koristiti u budućem radu.
 
Nezaposleni volonteri bit će sudionici edukacije „Biti volonter“ i predavanja o kompetencijama stečenim kroz volontiranje čime će dobiti dodatna saznanja o mogućnostima dobivanja novih kompetencija, znanja i vještina te tako biti konkurentniji na tržištu rada. Edukacijom volontera prevenirat ćemo eventualno iskorištavanje volontera s obzirom na to da će steći znanja o vlastitim pravima i obvezama.
 
Predstavnici obrazovnih ustanova bit će uključeni u edukaciju "Menadžment volontera" te će ta znanja moći primjenjivati u volonterskim aktivnostima svoje matične ustanove. Predstavnici nevladinih organizacija koji završe edukaciju za koordinatore volontera bit će u mogućnosti stvarati kvalitetne dugoročne volonterske programe čime će potaknuti razvoj organizacije s jedne strane i omogućiti učenje novih vještina angažiranih volontera s druge strane.
 
Predstavnici različitih manifestacija (sportskih i kulturnih festivala) će biti uključeni u edukaciju menadžmenta volontera s ciljem pružanja veće kvalitete volonterskih angažmana u ovom području rada te poticanje inovativnih oblika volontiranja u turizmu.

Putem mrežne stranice i pojavljivanjem u medijima opća populacija građana bit će upoznata s vrijednostima volonterstva te će se lakše moći prijavljivati na volonterske angažamane neovisno o mjestu prebivališta.
 
Osobe sa poteškoćama (djeca i odrasle osobe) bit će primatelji volonterske pomoći u okviru volonterskih programa svojih matičnih ustanova socijalne skrbi odnosno udruga.
 
Organiziranjem dodjele nagrade „Volonterska ruka“ u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana volontera, kao i nacionalne manifestacije „Hrvatska volontira“ skrenuti će se pozornost na vrednote volontiranja i istaknuti sve dobrobiti odnosno promovirati volontiranje kao pozitivna građanska aktivnost. 
 
Dodatno educirajući volontere koji se bave pružanjem pomoći u učenju djece i mladih u Domu za odgoj djece i mladeži Zadar, pružit ćemo im usvajanje novih znanja i alata za bolje prenošenje znanja. Volonteri/ke će biti uključeni/e u superviziju kako bismo im dali podršku pri volontiranju i kako bismo zajedno s njima rješavali poteškoće na koje će eventualno naići. Time bi se osigurala kvaliteta pružanja pomoći pri učenju.
 
 

KONTAKTIRAJTE NAS
023 250 830